Belföld

Bokros: a magyarországi rendszert korruptabb a kínainál

Az alkotmányos jogállam, a demokrácia helyreállítását nevezte a legfontosabb célnak Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltje ellenzéki pártok szombati, budapesti kampányzáró rendezvényén. Azt mondta, ezek helyreállítását az önkormányzatoknál kell kezdeni, mert azok a fékek és ellensúlyok részét képezik. Bokros Lajos hozzátette, ez a cél felülírja az őt támogató Együtt, DK és budapesti MSZP közötti szakpolitikai különbségeket.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt bírálta a kormánypárti politikusokat, akik azzal kampányolnak: azok a települések jutnak forráshoz, ahol pártjuk jelöltjeire szavaznak. Bokros Lajos ezt a diktatúra logikájának minősítette.Kijelentette: a vasárnapi választás lehet, hogy szabad lesz, de nem lesz tiszta, mert míg ő a saját pénzéből, az orbáni rezsim az emberek pénzéből kampányol. Bokros Lajos a magyarországi rendszert korruptabbnak nevezte a kínainál, hangsúlyozva, virágzó gazdaság nincs demokrácia nélkül.

Ismét hazugságnak nevezte azt a kormánypárti állítást, miszerint ingatlanadót vezetne be. Szerinte üreslakás-adóra lenne szükség a budapesti lakásproblémák megoldásához, ahhoz, hogy a tulajdonosok bérbe adják ingatlanjaikat.

A nyugdíjakat leginkább az veszélyezteti, hogy nincs elég munkahely, a közmunka nem termeli az adóbevételt, hanem pusztítja és a méltóságot sem adja vissza – jelentette ki, úgy folytatva: a piacgazdaság versengő, szabad vállalkozói által megteremtett munkahelyek tömkelegére van szükség, az önkormányzatok pedig létre tudnak hozni olyan szabályokat és ösztönzőket, amelyek révén egyre többen dolgozhatnak és fizethetnek adót. Arra van szükség, hogy ne csak a demokráciát, hanem a szabad, versenyképes piacgazdaságot is helyreállítsák – összegzett.

Bokros Lajos egyenként köszöntötte szövetségeseit, kijelentve, hogy Gyurcsány Ferenc soha nem emelt kezet a magyar demokráciára, ehelyett védte az alkotmányos jogállamot. Az Együttre áttérve azt mondta, az azt alapító Bajnai Gordon miniszterelnökként nem hagyta, hogy államcsődbe menjen az ország. Kunhalmi Ágnesről szólva sikernek nevezte, hogy a szocialisták jelenlegi budapesti elnöke ellenszélben, minden hátránnyal megküzdve mindent megtett annak érdekében, hogy a “demokrácia erői ismét felemelhessék a fejüket”.

Ezt követően azt mondta, egy komoly szövetség formálódik és nagyon reméli, hogy ez a szövetség nem ér véget vasárnap.

Gyurcsány is ott volt

Dicsérni jöttem és nem temetni, dicsérni egy szebb, jobb és szabadabb világot – kezdte felszólalását Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció maffiakormányzásról beszélő elnöke úgy fogalmazott: jött egy zárt férfiközösség, amelyik úgy gondolja, hogy a törvény felett állva, ha kell, a törvényhozást is privatizálva, a közjót saját gazdagodásának érdekében felhasználva, “velünk szemben” kormányozzák az országot. Azt kell mondani nekik, hogy “figyeljetek már fiúk, (…) országunkat nem adjuk” – jelentette ki, hozzátéve, lehet, hogy csak lépésről lépésre fogják visszafoglalni Magyarországot, de ez meg fog történni, mert nem ismernek erősebb urat a történelemben, mint az emberek szabadságvágya.

Magyarország nem Szicília, nem Nápoly, a magyar választók ha indulhatnak, akkor Nyugatra indulnak, mert Magyarországon évszázadok óta az uralkodó politikai és meteorológiai széljárás is nyugati. A miniszterelnök sem meteorológusnak, sem államférfinak nem jó, “szélproblémái vannak” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kérte, mindenki felejtse el, hogy liberális, jobbközép, demokrata vagy baloldali, mert az önkény és a demokrácia történelmi küzdelmében érdektelen, hogy milyen távolság választja el Bokros Lajostól; a tőle mért legnagyobb távolsága is töredéke ugyanis a közte és Orbán rendszere között mérhetőnek.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt kérdezte a mintegy 150 fős hallgatóságtól, 2010-ben elhitték volna-e, hogy a miniszterelnök “kertjében” egymilliárdos stadion áll majd, egy gázszerelőből pár év alatt az ország egyik leggazdagabb embere lesz, a településektől és a kerületektől elveszik az iskolákat, a gazdagok és szegények között soha nem látott szakadék tátong és nagyobb lesz az államadósság, mint korábban bármikor.

Szerinte 2010-ben olyan vezetők foglalták el a helyüket a települések és a főváros élén és a kormányzatban, akik azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, mert tetteiknek nincs következménye. Ez viszont megváltoztatható, hinni kell benne, mert a remény hal meg utoljára – fogalmazott.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szintén

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szerint a baloldali ellenzék 2018-ban váltja le Orbán Viktor kormányát, amelyhez első lépések az idei önkormányzati választáson elért győzelmek.  Bokros Lajos érdemei közé sorolta, hogy annak idején az államcsődtől mentette meg az országot, amelyre szerinte az MSZP-nek van oka büszkének lenni.

Kijelentette: “aki ma a magyar baloldalon nem érti, hogy miért Bokros Lajos a jó megoldás a főpolgármesterségre, az 2018 előtt sem fogja tudni elmagyarázni radikális őszinteséggel, mellébeszélés és évtizedes hazug politikusi gügyögés nélkül minden magyarnak, hogy a magyar válságot csak közösen, együtt tudjuk megoldani”.

“Sokfélék vagyunk, van, aki tőlem balra áll, van, aki jobbra” – mondta, hozzátéve: az köti össze ezeket az ellenzéki pártokat, hogy demokraták, és rossznak tartják azt, amit Orbán Viktor tesz. Jobbnak, becsületesebbnek, tisztességesebbnek nevezte saját oldalát a kormányoldalnál, amelyben, mint mondta, “lakópark-arisztokraták” vannak, akiket szerinte a magyar rendőrség mos ki a bűnből.

Az eseményt egy zuglói rendezvényközpontban tartották, a helyiség a kezdésre körülbelül félig telt meg. A kampányzárón megjelent Demszky Gábor volt főpolgármester és Falus Ferenc, a baloldali ellenzéki pártok korábbi jelöltje.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik