Belföld

Orbán munkaerőhiányról beszélt

Orbán Viktor azt mondta, hogy a következő négy év egyik kulcskérdése az, hogy képesek leszünk-e elegendő mennyiségű és minőségű munkaerőt képezni Magyarországon annak érdekében, hogy sikeresen működtethessük az újraiparosított magyar gazdaságot. Orbán szerint a munkaerőhiány ma még csak szombathelyi probléma – Vas megyében három százalék alatti a munkanélküliség –, de két-három év múlva már az lesz a fő kérdés, hogy kik fognak dolgozni és akik dolgoznak, azok milyen minőségű munkát végezhetnek majd és erre már most meg kell találni a válaszokat.

Orbán megint a közmunkásokra hivatkozott – azt mondta, országos átlagban 7,6 százalék a munkanélküliség, de a közmunkaprogram révén a képzetlen embereknek folyamatosan tudnak munkát adni. Azt mondta, a jövő a szakképzésben van, ami a szakiskolákban kezdődik és a mérnöki világban végződik, és mindenki attól függően juthat majd előre, hogy mennyit hajlandó tanulni, mennyi tehetsége, képessége és elszántsága van.

A helyi ígéretek mellett Orbán elmondta, hogy a kormánypártok jelöltjei komoly előnnyel indulnak a vasárnapi választáson, de olyan választást még nem látott, „ahol az esély saját magát beváltotta volna”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik