Belföld

Megszólaltak az obszcén dalok miatt eltiltott egyetemisták

Aránytalannak és méltánytalannak tartják a büntetést, szerintük a kifogásolt dalok nagy része évtizedes hagyománnyal rendelkezik és a mindenkori kari vezetés is ismerte azokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának instruktori köre azután adott ki közleményt, hogy négy tagjuk eltiltást kapott a gólyatáborban énekelt „oda nem illő dalok” miatt. Mint írják, a négy tag ellen lefolytatott fegyelmi eljárásnak nincs köze az idei és tavalyi gólyatáborokban történt szexuális bűncselekményekhez.

Mint írják, a hivatalos rektori vizsgálat során több mint 150 gólyát kérdeztek meg, akiknek csak elenyésző kisebbsége erősítette meg az obszcén dalok éneklését és ezek közül is sokan hozzáfűzték, hogy nem énekeltetésről volt szó, hanem „önkéntes, lelkesedésből fakadó éneklésről”. Emellett minden válaszadó cáfolta, hogy megalázó, személyiségi jogokat sértő vagy szexuális tartalmú játékban kellett volna részt venniük – áll a közleményben.

Ennek ellenére az ELTE rektorának intézkedése nyomán az Instruktori Kör tagjai ellen fegyelmi eljárás indult, október hetedikén két instruktort, valamint az Instruktori Kör elnökét vétkesnek találták és két félévre eltiltották tanulmányaik folytatásától, egy tagot pedig egy félévre tiltottak el. Az eltiltottak közt szerepel külföldi ösztöndíjban részesült hallgató és a végzés előtt álló tanuló is, akik esetében különösen súlyos hátrányt jelent az eltiltás. Emellett példa nélküli, hogy a fegyelmi eljárás kezdeményezője a büntetés mértékére is indítványt tesz – közölték.

Az Instruktori Kör azt írja, hogy aránytalannak és méltatlannak tartják a szankciót. A gólyatáborban énekelt és kifogásolt dalok nagy része évtizedes hagyományokkal rendelkezik, évtizedek óta a gólyatáborok részei, nem csak az ELTE ÁJK-n. A mindenkori kari vezetés tudtával és tűrésével léteztek – írták.

Az Instruktori Kör tagjai sajnálják, hogy a dalok rossz fényt vetettek az egyetem hírnevére és elnézést kérnek azoktól, akiknek sértették a jó ízlését, emellett vállalták, hogy a kari vezetéssel együttműködve változtatnak a dalok listáján, hogy tartalmuk méltó legyen az ELTE jó hírnevéhez és szellemi örökségéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik