Belföld

Kósa abszurdnak nevezte a támogatást, amit felvett

A Blikk bulvárlap szerint csak 2008. december 22-én kapott jogerős használatbavételi engedélyt az a lakópark, amelyben Kósa Lajos feleségének úgy van egy lakása (155 négyzetméter), hogy azért cserébe 2002-ben egy debreceni házat adott a leköszönő polgármester. A Fidesz ügyvezető elnöke által az RTL Klubnak mondottakat megkérdőjelezi, hogy akkor az óbudai lakóparkra még jogerős építési engedélye sem volt annak az azóta megszűnt cégnek, amelynek tulajdonosi köre az elmúlt években több zsíros megbízást kapott Debrecenben. A cserének ellentmond az ingatlan tulajdoni lapja is, amelyre adásvétel jogcímén került fel tulajdonosként a politikus felesége 2010-ben – írja a lap, amely kérdéseivel megkereste Kósa Lajost, de ő csak sértődött hangú levelet küldött.

Emlékeztetőül  

Debrecen polgármestere szerdán közleményben tudatta: 2002 decemberében a feleségével 50-50 százalékban tulajdonolt debreceni, 400 négyszögöles telken lévő, 120 négyzetméteres lakóterű, alápincézett, garázsos házukat cserélték el egy óbudai, az úgynevezett Gázgyári lakótelepen építés alatt álló, 2. emeleti társasházi lakásra, amely 100 százalékban a felesége tulajdonába került. „A vagyonunkban beállt változást (a csere az nem vagyonnövekmény, csak változás!) természetesen nyomon lehet követni mind a parlamenti képviselői, mind a polgármesteri vagyonnyilatkozatomban, illetve az ezekhez kötelezően csatolt házastársi és gyermeki vagyonnyilatkozatokban” – írta Kósa, utalva rá, hogy a parlamenti képviselőknek járó lakhatási támogatást nem vette fel, mivel a felesége nevén van a fővárosban lakásuk.

Újabb milliós idővihar

Közben ugyanakkor a Népszabadság a parlament sajtóirodájától megtudta, hogy Kósa Lajos 2003 és 2006 között kapott szállásköltség-térítést, noha ekkor már – közleménye szerint – megvolt az óbudai lakás. Az első két évben egyaránt 1,19 millió forintot, majd 1,26 milliót, a ciklust záró évben pedig a január és a május közepe közötti időszakban 482 ezret. A dokumentum szerint a politikus 2006. május 17-től már tényleg nem igényelt szállásköltség-térítést. A Népszabadság – a Blikkhez hasonlóan – szerette volna megkérdezni Kósa Lajost, aki azonban egyetlen kérdésre sem kívánt válaszolni.

Kósa fogta Kósa?

Kósa három éve – a képviselők javadalmazásáról szóló törvény kapcsán – a TV2 reggeli műsorában abszurd helyzetnek nevezte, hogy olyan parlamenti képviselő is kap lakhatási támogatást, akinek van Budapesten lakása. Kósa szerint nem is kéne lakhatási támogatás, és akkor nem kéne azt ellenőrizni, hogy ki él vissza vele. Akkor arra a riporteri kérdésre, hogy akkor mi lesz azokkal, akik tényleg nem tudják megoldani a szállást, azt felelte, ha annyira végletesen rossz helyzetben van valaki, akkor szerény motelszobát bérel neki majd a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik