Belföld

Fejcsere az Orbán-kormányban

Zombor Gábornak mennie kell? Önálló minisztérium jöhet, akár "a nemzet orvosával".

Az eLitMed.hu több forrásból úgy értesült, hogy a kormány jövő heti ülésén nem az egészségügyi államtitkár programja lesz a befutó. Zombor Gábort meglepte, hogy Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár is kidolgozott tervekkel megy a kabinet elé. Zombor Gábor ugyan élvezi az egészségügyi szakmai szervezetek, ágazati szereplők támogatását, mégis elbukni látszik Sonkodi ellen, aki hosszú évek óta dolgozik Lázár János mellett, 2006-ban ő dolgozta ki az Egészséges Vásárhelyért Programot.

Az eLitMed.hu szerint Zombor a héten többször kijelentette: ha a kormány nem támogatja programját, amely főleg a kórházszövetség ajánlásaira épül, nem vállalja az ágazat vezetését. Zombornak eddig megvolt a politikai támogatottsága tervei véghezviteléhez, ám most úgy tűnik, a főleg gazdasági szempontokat mérlegelő Lázár-vonal áldozatául eshet az egészségügy is. Az orvos-közgazdász Sonkodi néhány héttel államtitkári kinevezése előtt adta el cégét, amely a privát egészségügyi ellátás egyik piacvezetője volt.

A szakportál szerint az egészségügyért felelős államtitkárság kiválik az Emberi Erőforrások Minisztériumából, és önálló tárcaként működik a jövőben. Az önálló tárcavezetői poszt várományosaként Sonkodi mellett felvetődött Mikola István, az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterének neve is.

Az egykor a „nemzet orvosának” titulált Mikolát Párizsból hívták haza. A Fidesz egészségpolitikusa és korábbi egészségügyi minisztere 2011 óta Magyarország OECD-nagykövete volt a francia fővárosban. Most azonban új szerepkört kapott, egyelőre ő biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Lehet azonban, hogy ez is csak átmeneti, hiszen Orbán Viktor a sokat támadott bizalmasáról korábban azt mondta, akármennyit bírálják is Mikola Istvánt, ő mindig kiáll mellette, „mert az ő dolga megvédeni az egészségügyet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik