Belföld

A buszsofőrök túlórái miatt tiltakozik a szakszervezet

480 óra többletmunkát végeztetnének a buszsofőrökkel. A magasabb kereset miatt ezt sokan vállalnák, de túlhajszoltság lenne az eredmény – véli az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Az EKSZ pénteken azt közölte, hogy a BKV-nál olyan munkaszerződés-módosítást tesznek a buszvezetők elé, melyben az aláíró „családi okokra” hivatkozva kéri a munkáltatót arra, hogy engedélyezzen 480 túlórát. Ez háromhavi munkát jelent.

Nemes Gábor szakszervezeti elnök szerint a legtöbben ezt is elvállalnák, mert ennyivel is nő a keresetük, márpedig az elmúlt években fokozatosan elvettek tőlük minden juttatást. Ennek azonban az lenne az eredménye, hogy fáradt, ideges, agyonhajszolt sofőrök dolgoznának, kockáztatva az utasok és saját maguk biztonságát.

A szakszervezet szerint súlyosan aggályos az ilyen mértékű túlmunka, ezért az eljárás azonnali leállítását követelik, ellenkező esetben feljelentik a közlekedési vállalatot.

Az MTI megkeresésére a BKV azt közölte, hogy a járművezetők jelezték a cég felé, hogy ha van rá mód, szívesen dolgoznának az alapórán felül. Ennek érdekében módosítják a munkaszerződést. Mivel mindez a munkavállaló kifejezett írásos kérésére és javára történik, a BKV törvényesen jár el – jelezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik