Belföld

Szijjártó-adót javasol a Jobbik

A Jobbik a 20 millió forint feletti úszómedencék különadójáról nyújtott be javaslatot.

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: az általa jegyzett javaslat megegyezik azzal, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2005-ben, országgyűlési képviselőként indítványozott.

Ha már egyszer közteherviselés

A Jobbik szerint Magyarországon több millió ember él a létminimum környékén, ezért azoknak a gazdagoknak – akiknek több tízmilliós úszómedencéjük van – indokolt a közös terhekből nagyobb részt vállalniuk. A radikális párt adókötelessé tenne minden úszómedencét – a társasházi közös tulajdonban álló épületben lévőt is – amelynek értéke eléri a 20 millió forintot. Az adó évi mértéke az úszómedence értékének 20 millió forint feletti része utáni 1 százalék lenne.

Kósának nem kellene

A jobbikos politikus – ahogy korábban Szijjártó Péter – az előterjesztésben azzal indokolt: Magyarországon több millió ember él a létminimum környékén, a közembernek elérhetetlen az a luxus, hogy több tízmilliós saját úszómedencéje legyen. (Kósa Lajos a Heti Válasznak azt mondta, Szijjártó Péter új villájában az úszómedence nem státuszszimbólum, inkább macera, ő sosem venne ilyet. A Fidesz ügyvezető alelnöke inkább sajnálta a külügyminisztert a medence miatt.)  

Novák Előd indoklásában a különadót azzal indokolta, hogy a 2005. október 4-én a luxusadóról szóló törvényhez Szijjártó Péter által beadott módosító javaslat – amely Gyurcsány Ferencre volt kihegyezve –   máig érvényes, hiszen az elmúlt kilenc évben a magyar emberek anyagi helyzete lényegében nem javult, több millióan küzdenek napi megélhetési problémákkal.

Szíjjártó Péter úszómedencéje. Fotó: ingatlanok.hu

25 milliós közpénz is jöhet

Novák Előd a közteherviselés kiszélesítő javaslat benyújtását szimbolikusnak szánja, nincs kétsége sorsa felől, de – emlékeztetett rá – Szijjártó Péternek új háza medencéje után saját korábbi javaslata alapján is adóznia kellene. A Jobbik alelnöke egy fém szélkakast adna át a miniszternek, akit „politikai szélkakasnak” tart. Bírálta azt is, hogy a dunakeszi önkormányzat hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban írt ki pályázatot térfigyelő kamerarendszerre csaknem 25 millió forintért. Az ellenzéki politikus szerint a kamerákat a miniszter házának környékére helyezhetik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik