Belföld

Ujhelyi: Akkor most ki hazudik?

A választók zsarolásának abbahagyására szólította fel a magyar kormányt az önkormányzati választás kampányával összefüggésben Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő – írja az MTI. 

A politikus Brüsszelben közölte: a múlt héten az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz fordult, állásfoglalást kérve azokkal a kormányzati megnyilatkozásokkal kapcsolatban, amelyek arra utalnak, hogy a kormányzat az uniós forrásokat pártpolitikai szempontok alapján tervezi szétosztani az önkormányzatok között.

“Mit tud tenni az EU, és mit tudunk tenni mi magunk, magyarok, ha azt látjuk, hogy el akarják csalni ezeket a pénzeket?” – tette fel a kérdést Ujhelyi.

Az MSZP-s politikus úgy vélte, Lázár János megnyugtató választ adott, mikor kijelentette: az uniós forrásokat nem lehet pártpolitikai alapon, politikai hovatartozás vagy személyes kapcsolatok alapján elosztani, csakis a helyi hatóságok rátermettsége, a kidolgozott fejlesztési tervek és stratégiák szerint. Ujhelyi szerint ezzel szemben Orbán Viktor településről településre azt állítja, a választókat megtévesztve, megzsarolva, hogy ha egy település fideszes jelölteket választ, akkor több pénzhez juthat, jobban együtt tud majd működni a kormánnyal.

Orbán vagy Lázár – melyik nem mond igazat?

“Akkor most ki hazudik? Obán Viktor miniszterelnök, pártelnök vagy Lázár János, az uniós források magyarországi felhasználásáért felelős miniszter? Mert valamelyikőjük nem mond igazat” – hangoztatta Ujhelyi.

Az MSZP alelnöke felszólította a kabinetet: álljanak ki és vallják be, hogy pusztán választási szólamról, megtévesztésről van szó, vagy valóban az uniós szabályokkal ellentétesen akarják felhasználni a Magyarország rendelkezésére álló pénzeket.

Beszámolója szerint azt is tudatta az OLAF-fal, hogy Harkányban a Fidesz egyik jelöltje szórólapjain írásba is adta, hogy a település 500 millió forinttól esett el, mert nem teljesítették a fideszes kéréseket a képviselőtestületben. “Ha ez így van, akkor ez csalás” – húzta alá az MSZP-s politikus. Úgy vélte, ha a kormány ilyen szempontok alapján próbálja befolyásolni az uniós pénzek elosztását, azt az Európai Unió nem fogja elfogadni, és a fejlesztési pénzek akár el is veszhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik