Belföld

A KSH titkolózása helyett az LMP adott jelentést a nyomorról

Szél Bernadett a Deák Ferenc téren tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, az elmúlt napokban nagy vihart kavart, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – pénz-, illetve adathiányra hivatkozva – nem hozta nyilvánosságra a szokásos éves jelentését a szegénységről, azt az önkormányzati választás utánra halasztotta.

A közmunka nem segít a szegénység ellen

Az LMP az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az oldalairól letöltött adatokból elkészítette a szegénység és a nélkülözés magyarországi helyzetéről szóló jelentését.

Ebből kiderül, 2013-ban 3,3 millió embert érintett “a relatív jövedelmi szegénység” vagy társadalmi kirekesztettség az országban. Mint mondta, 2012-höz képest százezer fővel nőtt az ebbe a kategóriába tartozó emberek száma. Szél Bernadett szerint az előző kormány felelőssége is tetten érhető, mert 2008-tól romlik ez a mutató.

A kormány családbarát propagandája ellenére nőtt a gyermekszegénység is. Az adatok szerint hiába nőtt a foglalkoztatottak száma, körükben mégis nőtt a szegénység, vagyis a közmunka nem megoldás, abból nem lehet megélni.

Tartós megoldást keresnek a hajléktalanoknak

Osztolykán Ágnes, az LMP főpolgármesterhelyettes-jelöltje arról beszélt, hogy a fővárosban a szegénység ugyanolyan probléma, mint az ország bármely pontján. Budapest sokkal többet tehet a lakosaiért, mint amennyit most tesz.

Ha pártja az önkormányzati választás után “helyzetbe kerül”, bérlakásépítési program elindítását, a hajléktalanok esetében átmeneti ellátás helyett tartós megoldásokat fog szorgalmazni. Javasolni fogják az iskolai étkeztetés minőségének javítását is – ismertette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik