Belföld

Szijjártó a forró témákat jegeli

A miniszter az Origónak beszélt Obamáról, fociról, új házról, határon túliakról. Jövő májusig a 133 misszióvezetőből 84-et még lecserél.

Külgazdasági és külügyminiszterként első útja Pozsonyba vezet. Szerinte van ugyan „számos forró téma” (pl. a felvidéki magyarság helyzete) a két ország viszonyában, de ezeket – mint utal rá –, egyelőre jegeli, amikor találkozik a szlovák kormányfővel és a külügyminiszterrel. Az ok, hogy fontosnak tartja a közös sikertörténeteket. „A két ország közti nehéz témák ügyében nemcsak a felvetés, hanem a megoldás a cél, ehhez gazdasági, közlekedési és energetikai területen elért közös sikerekre van szükség”. Szijjártó nem tárgyal Bugár Bélával, mert a Híd egy vegyes párt. Berényi MKP-elnökkel találkozik, de egyébként nem akarja megmondani Budapestről, mi a jobb a határon túli magyaroknak. Ha eldöntik például, milyen autonómiát akarnak, a kormány azt képviseli majd a nemzetközi fórumok előtt.  

Legyetek jók, ha tudtok!

Nem szeretné, ha az október 11-i Románia–Magyarország focimeccs előtt megismétlődnének a tavalyi jelenetek Bukarest belvárosában, ezért a Külügyminisztérium felhívja „a Romániába látogató magyarok figyelmét arra, hogy az adott ország törvényeit be kell tartaniuk”, kérik, ne üljenek fel semmifajta provokációnak. „A román–magyar kapcsolatrendszer stratégiainak tekinthető, mivel a harmadik legnagyobb exportpiacunkról van szó.” Szerinte rendeződhetnek a két ország felső szintű kapcsolatai, hiszen ő is jóban van a román gazdasági miniszterrel. (Az interjúban arról nem esett szó, hogy Victor Ponta néhány napja bírálta Traian Băsescu elnököt, amiért egy asztalhoz ült „elvtársi vacsorára” Orbán Viktorral.)

Az EU szankciói EU-ellenesek

Szijjártó természetesnek nevezi, hogy a V4-ek csoportján belül Pozsony és Budapest más politikát folytat Moszkvával szemben, mint Varsó, de szerinte az együttműködés komoly erőt jelent. „Az ukrán–orosz konfliktus esetében nem szabad elfelejteni, hogy 200 ezer magyar él Kárpátalján, és hogy Oroszország a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnerünk. Magyarország a gyors, diplomáciai úton történő megoldásban érdekelt. „Ami most zajlik, az az Európai Unió kárára van. Az EU-nak az lenne a hosszú távú stratégiai érdeke, hogy Oroszországgal kiegyensúlyozott együttműködés legyen. Erre többek között a versenyképességünk visszaszerzése miatt is szükség lenne. A szankciók Európa stratégiai érdekeivel ellentétesek.”

Stratégiája is lesz és még hullanak fejek  

A minisztériumi személycseréket Szijjártó nem a munka minőségével, hanem azzal magyarázza, hogy teljesen más világ vesz minket körül. „Az új világrendben a magyar nemzetgazdasági érdekeket kell érvényesítenünk. Az alapvető külpolitikai és diplomáciai feladatok elvégzése csak eszköz, a cél a gazdasági érdekérvényesítés. Az új feladatrendszer és az új felépítés új embereket igényel.” Már dolgoznak egy új külgazdasági-külügyi stratégián, de szóban már világossá tette a nagyköveteknek, külügyi dolgozóknak, mi a feladatuk. „Kutya kötelessége mindenkinek elvégezni a klasszikus diplomáciai feladatokat. A külpolitika eszköztárát használjuk a külgazdasági expanzió érdekében. A külügyi és külgazdasági gondolkodás totális integrációját kell végrehajtani.” Noha általában nagyon jó a véleménye a külügyi apparátus jelentős részéről, jövő májusig a 133 misszióvezetőből 84 helyen cserélni fog, de újabb nagykövetséget már nem zár be.

Minden negatív kritika káros, de…  

Szijjártó szerint a gazdasági együttműködés Amerikával sikertörténet, de minden negatív kritika az országról gazdasági kárt okoz. „Éppen ezért minden igaztalan kritikát vissza kell utasítani, és világossá kell tenni az álláspontunkat. A magyar civil szféra általános kormányzati kontrolljáról beszélni például minden valóságalapot nélkülöz.” A miniszter nem tudja, hogy Barack Obama amerikai elnök honnan szerezhette információit, „milyen forrásokból tájékozódik, de azok, akik ilyeneket állítottak, nem mondtak igazat”. A támadások „döntő többségükben politikai motivációkból származnak” – teszi mindenesetre hozzá.

…Orbán nemzetközi elismertsége nagyon jó  

Az interjúban ezt követően szó esik keleti nyitásról, az Iszlám Állam előretöréséről, a Belgrád–Budapest gyorsvasútról, és arról, miért nem jönnek Magyarországra az utóbbi években magas rangú külföldi vezetők. Szijjártó elárulja, ő csak mosolyog, amikor ezt az ellenzék Magyarország elszigetelődésével magyarázza, hiszen az elmúlt nyolc évet ő közvetlenül Orbán Viktor mellett töltötte, így láthatta, hogy a kormányfő nemzetközi elismertsége nagyon jó. „Rendszeresek az egyeztetések az uniós kormányfőkkel. Azt, hogy ki és mikor érkezik Magyarországra, mindig az aktuális ügyek döntik el.”

Csak azért sem szégyenkezik

Szijjártó nem gondolja, hogy a házvételével várnia kellett volna, eleget várt, három éve keresett új házat, mire most megtalálta a megoldást. Már az első kérdésekre világossá tette: törvényes forrásból, jelentős szülői segítséggel tudta megvásárolni a házat. Szüleim jómódú emberek, „egy egész élet munkájával komoly üzleti sikereket értek el”. Ezt soha nem fogja szégyellni. Az újságíró által összehangolt támadásoknak nevezett bírálatokat a miniszter a kampánnyal magyarázza, amikor „minden ilyen téma felértékelődik. Sokakat meglephetett, és sokak érdekeit sérthette, hogy 36 évesen külügyminiszter” lett, valamint, hogy a tervezett változtatásokat kérlelhetetlenül végre fogja hajtani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik