Belföld

A magyar kormány bepofátlankodott egy berlini vetítésre

Az cigánygyilkosságokról szóló dokumentumfilm vetítésére azért nem hívták meg a helyettes államtitkárt, mert nem szerették volna belekeverni a politikát, ő nem így gondolta – derül ki a 444.hu cikkéből.

Egy német nyelvű, Kelet-Európával foglalkozó blog szerint kínos lett múlt héten az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm berlini vetítése. A film a cigánygyilkosságok peréről szól, és az alkotók végigforgatták az összes tárgyalást. A vetítés után beszélgetés is volt, ahová meghívták a rendező Hajdú Esztert és a producer Mester Sándort is – írja a 444.hu.

Horváth Erika, a berlini magyar nagykövetség munkatársa szerette volna rávenni Hajdú Esztert, hogy hívják meg Prőhle Gergelyt (aki most az EMMI helyettes államtitkára, azelőtt a külügyben dolgozott és berlini nagykövet is volt). A rendező azonban jelezte, hogy nem szeretné a politikát belekeverni.

Ennek ellenére a vetítésen megjelent Prőhle, illetve Czukor József nagykövet és Horváth Erika is. A német beszámoló szerint Prőhle rögtön szót is kért a vetítés után, és beszámolt arról, hogy milyen sokat tett az Orbán-kormány a magyarországi romákért, és hogy milyen jó a kapcsolata Balog Zoltán miniszternek a film rendezőjével. Hajdú Eszter később azt mondta a német cikk szerzőjének, hogy életében egyszer találkozott Baloggal, amikor interjút készített vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik