Belföld

Orbán eltitkoltatja a szegénységet

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint az állam titkolná az elszegényedést, azt, hogy „600 ezer gyerek él lakhatatlan otthonokban WC vagy éppen normális tető nélkül”. A KSH megyékre vonatkozó adatai lesújtó képet mutatnak az ország állapotáról. Borsod és Nógrád megye néhány térsége szociális, etnikai gettókká vált – írta Facebook-oldalán, majd blogján ehhez hozzátette, e területeken gyakorlatilag „már nincs mód emberhez méltó” életre. Az ország és a társadalom teljesen szétszakadt, aminek a jövőben beláthatatlan következményei lehetnek. Azonnali megoldások kellenek, hiszen az EUROSTAT adatai szerint 3,3 millióan élnek szegénységben és társadalmi kirekesztésben Magyarországon, kb. fél millióval többen, mint öt éve.

„Ám ezeknek a megoldásoknak nagyon másoknak kell lenniük az eddigiekhez képest. Az eddigi semmittevés helyett a magyar politikai elitnek szembe kell néznie magával… (…) Sokadszorra bizonyosodik be, hogy az orbáni, szegényeket büntető politika Magyarország összeomlásához vezet: éhező gyermekek tízezrei, négymillió létminimum alatt élő ember, több tízezer hajléktalan ember” – írja Szabó Tímea, aki szerint mielőbb véget kell vetni ennek, de nem budapesti irodákban, minisztériumok főosztályain kell szegénységellenes programot írogatni, hanem ténylegesen foglalkozni kell az elesettekkel. El kell menni a legszegényebbekhez, meg kell hallgatni őket, tudni kell, hogyan lehet segíteni, hogy kitörjenek a nyomorból.

„De nem lehet megbélyegezni sem az elesetteket, nem mondhatjuk, hogy ők a felelősek a saját helyzetükért, nem büntethetjük őket a nyomorúságukért, mert ezzel nem ismerjük el, hogy az elmúlt húsz évben a politikai elit elengedte ezeknek az embereknek a kezét. És persze nem lehet paternalistának lenni sem: ha kizárólag pénzbeli és természetbeni juttatásokban látjuk e problémák megoldását, akkor nem teljesítjük a feladatot, hiszen ezek a közösségek már szétforgácsolódtak. Újjá kell építeni ezeket, hogy ne csak az állam, hanem ők maguk is segíthessék egymást, hogy újjáépíthessék saját életüket.”

Vannak jó kezdeményezések, a civileknél. Ők együtt dolgoznak a helyi politikai vezetéssel, a település szegényeivel. “Ne ezeket a szervezeteket vegzáljuk, ahogy teszi Lázár János, hanem üljünk le velük, és találjuk ki együtt, hogy mit tudnánk tenni” – írja Szabó Tímea, aki szerint a politikusoknak a stratégiák gyártása helyett cselekedniük kell. Médiaesemények helyett érdemi tettek kellenek. „Ha nem történik rendszerváltás a politikai osztály fejében, akkor ennek az országnak rövid időn belül vége van: Mindenki mindenki ellensége lesz. A szegénypolitikát új alapokra kell helyezni és felre kell tenni az eddigi beidegződéseket. Ez mindannyiunk érdeke. Ez Magyarország érdeke.”

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a múlt héten „emberi erőforrás hatékonyság és költségtakarékosság” miatt nem publikálta a szegénységi adatokat. „A dolog azért érdekes, mert a publikálás nagyjából egy néhány oldalas PDF dokumentum internetre történő kirakását és egy sajtóközlemény megjelenését jelentené.” Inkább arról van szó, hogy az Orbán-kormánynak kínos lenne, ha mindenki tudná: újra és folyamatosan nő a szegénység. Szabó Tímea szerint ilyen fontos adatok kiadásának elszabotálása nem nagyon fordult elő korábban. „Ezért, hogy segítsek a KSH-nak publikálni a friss adatokat, holnap (hétfőn – a szerk.) reggel bemegyek, és felajánlom saját zsebből a 4 oldal pdf-es dokumentum internetes publikálásának költségeit és a sajtóközlemény megírását. Dolgoztam már korábban újságíróként, nem lesz probléma.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik