Belföld

Gyurcsány: rémhír, hogy a riválisaimat fogom támadni

gyurcsány (gyurcsány)
gyurcsány (gyurcsány)

Az Orbán-kormány végleges elszigetelődéséről, az összefogás kényszeréről és a Demokratikus Koalíció jövőbeli új politikájáról is beszélt Gyurcsány Ferenc egy hétfői háttérbeszélgetésen.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a nyugodt építkezés korszaka kezdődhet el a vasárnapi önkormányzati választások után. Cáfolva a „rémhíreket”, biztosított mindenkit: a DK a maga részéről október 12. után sem indít offenzívát a baloldali vetélytársakkal szemben. Elmondta: a demokratikus tábor lényegéből fakadóan sokszínű, ezért sem neki, sem az országnak nem érdeke, hogy megszűnjenek a konkurens baloldali pártok. „Egy a tábor, sok a zászló” – hangsúlyozta.

Gyurcsány szerint megkerülhetetlen „az önkénnyel szemben a demokraták összefogása”, ezért az a cél, hogy 2016-ra az együttműködés állandó fórumai alakuljanak ki a baloldali pártok között. Így lehetne eljutni akár egy a német CDU-CSU-hoz hasonlító pártszövetségig. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: nem lesz erőszakos ebben. Nem fog csábítani, hálót szőni, csapdát állítani. Elmondta: a sajtóban megjelent találgatásokkal szemben nincs napirenden sem Bokros Lajos, sem Kunhalmi Ágnes belépése a Demokratikus Koalícióba. Ám – tette hozzá sejtelmesen – ha az illetők át akarnának igazolni, az megfontolandó lenne.

A DK elnöke „a demokratikus oldal mérsékelt előretörésére” számít a vasárnapi választásokon. Szerinte a baloldal megtartja korábbi önkormányzati pozícióit, és Budapesten a meglévő 4 kerületi polgármester mellé még további 3-5 baloldali városvezető csatlakozhat.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, folytatódni fog Magyarország nemzetközi elszigetelődése, és egyre nagyobb nyomás fog nehezedni az Orbán-kormányra, hogy térjen vissza a liberális demokráciához. Ebben a nyomásgyakorlásban a DK elnöke szerint az Európai Néppárt szerepe fog erősödni. A pangás évei következnek, meg fog repedni a gazdasági-szociális stabilitás.

A Demokratikus Koalíció elnöke a politizálás tartalmi megújítását ígéri a következő évekre, elkezdődik a programjuk felülvizsgálata. Elmondása szerint négy témában (szélsőjobb térnyerése, egyházak szerepe, romák felzárkóztatása, föld- és birtokpolitika) indítottak komoly belső vitákat, ezek eredményével egy-másfél éven belül a nyilvánosság elé állnak. Átfogóan annyit mondott Gyurcsány: radikálisan szakítani akarnak a korábbi kánonokkal és konszenzusokkal.

Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik