Belföld

Iszapömlés: 10 milliót kapott a Maltól

Az ötvenéves devecseri férfi házát „gyakorlatilag szétrágta” a timföldgyári vörösiszap, le kellett bontani. Most tízmillió forintos kártérítést kapott – írta a Blikk.

Konkoly József az első és feltehetően az utolsó is, akik kártérítést kapnak a Mal Zrt. ellen benyújtott követelésükből, miután a cég a férfi ügyvédjének elmondása szerint gyakorlatilag fizetésképtelenné vált – írta a Blikk. Konkoly ugyan több mint húszmillió forintot követelt, miután házát megsemmisítette a vörösiszap, végül csak tízmillió forintot kapott.

A férfi, bár nem elégedett az eredménnyel, a lapnak elmondta: „Talán még szerencsésnek is mondhatom magamat.” Ő ugyanis legalább kapott valamennyi pénzt a Maltól. „Ügyfelem azért kaphatta meg az általa kért kártérítés egy részét, mert akkor még nem állt felszámolás alatt a társaság. Mára ez a helyzet megváltozott, így akiket még nem kártalanítottak, sok jóra már nem számíthatnak” – mondta el a Blikknek dr. Hidasi Gábor, Konkoly ügyvédje.

 Fotó: Kummer János

A Konkoly-per volt az első a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perek sorában, ebben a károsult 23 millió forintot követelt az iszapömlésben megsemmisült háza és a tönkrement ingóságai miatt vagyoni, az átélt szenvedései miatt pedig nem vagyoni kártérítés címén. A perben az első döntés 2010. október 20-án született meg, akkor ideiglenes intézkedésként a per kimenetelétől függően 10 millió forint megfizetésére ítélték a Malt.

A négy éve történt vörösiszap-katasztrófa tíz ember életét követelte, több mint 350 otthont semmisített meg és közel ezer károsultat hagyott maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik