Belföld

Feljelentést tettek a civilek hivatali visszaélés miatt

Az Ökotárs Alapítvány szerint csak a hatóságoktól kerülhetett belső levelezésük a Magyar Nemzethez.

Hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett csütörtökön az Ökotárs Alapítvány – írja a Népszabadság.

Korábban Foltányi Zsuzsa, a szervezet alapítója és korábbi igazgatója is azt mondta a Hír24-nek, hogy világossá vált számukra, hogy nem volt véletlen az ellenük tartott rendőri akció, miután a Magyar Nemzet belső levelezésükből idézett.

Szerdán a Magyar Nemzet arról írt, hogy az Ökotárs Alapítvány levelezéséből az derült ki, hogy nem a benyújtott pályázatok pontszáma alapján dől el, kik részesülnek a Norvég Civil Alap támogatásában, hanem a bírálóbizottság hoz döntéseket. Csakhogy ez nem visszaélés, hanem a pályázati eljárás része a civilek szerint, mivel a pontozáskor az értékelők nem tudják összevetni a pályázatokat a teljes mezőnnyel. Ezért mondja ki a bírálóbizottság a végső szót, melyben egyébként a kormánynak is van megfigyelője, tehát azonnal kiderült volna, ha visszaélést követnek el.

Az Ökotárs munkatársai a Népszabadságot arról tájékoztatták, hogy belső levelezésük, amit a Magyar Nemzet kiforgatott, törvényesen nem kerülhetett ki. Az ellenük zajló eljárásban a pályázati dokumentációt lefoglaló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, illetve a laptopjaikat lefoglaló Nemzeti Nyomozó Iroda férhetett hozzá a levelezéshez, de egyik szervezet sincs felhatalmazva arra, hogy információkat osszon meg a sajtóval.

Az Ökotárs Alapítvány a közeljövőben több jogi eljárást is tervez indítani a velük szemben elkövetett jogsértések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik