Belföld

A rendőrségtől szivároghat az Ökotárs levelezése

A nyomozók mindent lefoglaltak a norvég civil támogatásokról döntő alapítványnál, most pedig a Magyar Nemzetnél kötött ki a belső levelezés. A kormánynak van megfigyelője a szervezet bírálóbizottságában, ha visszaélést követtek volna el, az egyből kiderült volna - mondta az alapítvány korábbi igazgatója.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írták, hogy az Ökotárs Alapítvány levelezésében arra bukkantak, hogy nem a benyújtott pályázatok pontszáma alapján dőlt el, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap pénzei milyen szervezetekhez kerülnek, hanem a bírálóbizottság hozott döntéseket.

A Hír24-nek Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs alapítója és korábbi igazgatója azt mondta: köszönettel tartoznak a Magyar Nemzetnek, mert világossá vált, hogy nem volt véletlenül a rendőri akció és házkutatás hat szervezetnél, a lefoglalt adatok a kiszivárogtatással hasznosulnak. Hozzátette, hogy mivel a bírálóbizottságban van megfigyelője a kormánynak, ha visszaélést követtek volna el, az azonnal kiderült volna.

Foltányi a 444-nek korábban azt nyilatkozta, hogy semmi meglepő vagy szabálytalan nincs abban, ha a bírálóbizottság felülírja az értékelők ítéletét. Ez a lehetőség szabályozva van és része az eljárásnak. Mivel minden pályázatot csak két értékelő lát, nem ismerhetik az összes beérkezett pályázatot, úgy kell pontozniuk, hogy az indulókat nem tudják összevetni a teljes mezőnnyel. Épp ezért kell a végső szót a bírálóbizottságnak kimondania, melyben egyébként megfigyelőként a magyar kormány is jelen van.

A 444 a rendőrségnél érdeklődött arról, hogy előfordulhat-e, hogy lefoglalt levelezés kikerül a sajtóhoz, de egyelőre nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik