Belföld

Az orosz atomipar megkerülhetetlen Magyarországon

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint.

Alapvető érdekünk, hogy a nukleáris energetikai együttműködést mentesítsük a biztonságpolitikai vitáktól – mondta el Németh Zsolt a Népszabadságnak adott interjúban. A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint az orosz atomipari szerep megkerülhetetlen Magyarországon.

Arra a felvetésre, hogy a kétoldalú magyar-amerikai viszony meglehetősen hűvös, és az elmúlt időszak eseményei azt mutatják, Magyarországgal, különösen a magyar kormánnyal kapcsolatos percepció meglehetősen kedvezőtlen, Németh Zsolt azzal reagált, hogy ő sem elégedett a kétoldalú kapcsolatokkal. Szerinte a magyar diplomáciának eminens feladata, hogy megváltoztassa ezt az érzetet. Hozzátette: a magyar nemzeti érdek hosszú távú érvényesítése szoros együttműködést követel meg az Egyesült Államokkal, és reméli, hogy e heti washingtoni látogatása szintén ebbe az irányba mozdítja a dolgokat.

Németh beszélt arról is, hogy szerinte a tallinni magyar nagykövetség bezárása nem kellőképpen végiggondolt döntés, sem nyelvi-kulturális, sem abból a szempontból, hogy az orosz-ukrán konfliktus közepette milyen biztonságpolitikai üzenete van a balti államok felé, és körükben hogyan érzékelik a budapesti lépést. A lap keddi számában közölt beszélgetésben a politikus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a Bem rakparton újragondolják az észtországi jelenlétet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik