Belföld

A pollentől a pénzszórásig – Fazekas kérjen bocsánatot!

Az FVM-et vizsgálja meg a KEHI! - közölte Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

“A földművelési tárca bárkit boldogan megbírságol, ha nem kaszálja le a földjén a parlagfüvet, az adózók által parlagfű-mentesítésre felajánlott pénzt viszont elherdálja, és a saját céljaira költi – emlékeztetett az ellenzéki politikus, miután a hvg.hu megírta, hogy az adó egy százalékából a parlagfű-mentesítésre szánt pénz legnagyobb részét a szaktárca teljesen másra költötte.

Az Együtt-PM szerint az érintett miniszternek – Fazekas Sándornak – bocsánatot kell kérnie a kétmillió parlagfű-allergiástól, a Kehi pedig megmutathatná, hogy nemcsak civilek tud zaklatni, “hanem képes hatékonyan fellépni a valóban elsíbolt közpénzek visszaszerzéséért”.

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon pert kell indítani a nagy összegű, célzott támogatásként a költségvetésbe befolyó közpénzek sorsának megismeréséért. Az ellenzéki szövetség szerint a kormány parlagfűügyi bűnlajstroma ezzel az esettel kilométeres hosszúságúra nyúlt. Már nemcsak az nyilvánvaló, hogy nem szánnak elég forrást a parlagfű elleni védekezésre és a fertőzött területek felderítését sem végzik kellő alapossággal, de még az állampolgárok által felajánlott pénz nagy részét is elsíbolják.

“Magyarországon csaknem kétmillió ember küzd pollenallergiával. Az Orbán-kormány az ő érdekeiket és a pénzt felajánló adózók akaratát vette semmibe a szóban forgó 1,2 milliárd forint eltérítésével. Fazekas Sándor földművelési miniszternek bocsánatot kell kérnie az érintettektől, a mostanában inkább a civilek zaklatásával foglalkozó Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak pedig ki kell vizsgálnia a minisztérium felelőtlen és a jogszabályokkal ellentétes közpénzköltési gyakorlatát” – írta Szabó Rebeka. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik