Belföld

Később lesz csak síremléke Horn Gyulának

Szobra már van, de a sírjánál felállított szerény emlékművet csak az önkormányzati választások után avatják majd a néhai szocialista miniszterelnöknek – írja a Bors.

Horn Gyula tavaly júniusban hunyt el, a Fiumei úti sírkertben temették el. Síremlékét közösen finanszírozza a család és a párt, fele-fele arányban. A tervek is elkészültek már, a kivitelezőt kiválasztották, az engedélyezést igénylő akták az örökségvédelmi hivatal asztalán fekszenek.

A Bors szerint azért húzták el az emlékmű felállítását, mert a szocialisták nagy öregjei, főként egykori miniszterei, államtitkárai – a családdal egyeztetve – nem akarták, hogy a síremlék avatása az önkormányzati választások kampány­eseményévé silányodjon.A Bors úgy tudja, a legtakarékosabb megoldással is vélhetően több millió forintba kerül majd a síremlék. A közelben nyugvó néhai köztársasági elnök, Mádl Ferenc szintén nem hivalkodó sírhelyére húszmilliót különített el annak idején a kormány.

Aki azonban le akarja róni a tiszteletét Horn Gyula előtt, az nem ütközik akadályokba. Tavaly októberben marcaliban, majd napokkal később Pesten avatták fel mellszobrát. Az országban eddig összesen négy műalkotás ábrázolja őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik