Belföld

Falus nem vette szájára Bokrost

Falus Ferenc hangsúlyozta, hogy a választás nem országos üggyé vált, egy jelképes üzenete lehet, hogy megtörjék az Orbán-hatalom egyeduralmát. Fontos, hogy szélesebb koalíciót hozzanak létre. Az a kérdés, hogy együttműködünk vagy ellenállunk az Orbán-uralomnak.

Magyar György úgy véli, hogy csak egy jelöltnek lehet komoly esélye Tarlós István kihívójaként, mint fogalmazott „only one”. Ezért ő már a hivatalos visszalépéséről szóló beadványt beadta a választási hivatalnak, és jelezte, hogy Bokros Lajos javára döntött így.

Bokros Lajos, balodali jelölt beszédében nyilvános vitára hívta Tarlós István főpolgármestert. Üzeni nem kell félni, nem eszik embert, és nem hajlandó részt venni a sárdobálás-üzletágban. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy az érvek ütközzenek egy demokratikus választás előtt.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szerint “nagyszerű döntés” Falustól, hogy visszalép, és azt is elárulta, hogy a múlt héten ő és a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc kezdeményezte a tárgyalásokat a jelöltek és a pártok közt. Úgy véli, hogy a mai nappal új lendületet kap a kampány, és van esély Tarlós leváltására.

Míg Falus Ferenc az Együtt-PM jelöltje volt, most a PM közleménye szerint ők nem támogatják Bokros Lajost, mert a jobbközép Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjétől a zöld és baloldali értékek képviseletét nem várhatják el.

A Fidesz-frakció szerint hétfőn nemcsak Falus Ferenc, a baloldal visszalépett főpolgármester-jelöltje bukott meg, hanem Juhász Péter, az Együtt-PM V. kerületi polgármesterjelöltje is. Sajtóinformációk szerint ugyanis Juhász  – az ellenzéki pártszövetség korábbi állításával szemben – mégis az egykori főpolgármester-helyettes Hagyó Miklós volt üzlet- és munkatársával dolgozik együtt.

Az Index azt írja,hogy Tarlós István a fonódó villamosokról szóló mai sajtótájékoztatón nem akarta jelzőkkel illetni azt, ami a baloldalon történik. A főpolgármester ugyanakkor érdekesnek tartotta, hogy hónapok küzdelme után odáig jutottak el, hogy nem lesz baloldali főpolgármester-jelölt, és a szavazólapon nem fog baloldali párt logója sem szerepelni.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke még reggel, a Kossuth Rádiónak nyilatkozva mondta azt, hogy szerinte Falus Ferenc átverte a fővárosiakat, most pedig az arcukba nevet. „Én sejtettem az elején, csak nem voltam elég bátor, hogy mondjam. Kész átverés, egész biztos valami rejtett kamerás trükk” – tette hozzá.

Fotó: Neményi Márton

Falus Ferenc visszalépési döntése vasárnap szivárgott ki az Indexen, amikor kiderült, hogy a Falus mögött álló pártok (MSZP, DK, Együtt-PM) már döntöttek. Még vasárnap mindhárom pártból megerősítették az információt.

Hétfőn reggel aztán kiderült, hogy Magyar György, civilszervezetek szárnya alatt pályázó ügyvéd is bejelentette visszalépési szándékát. Azt reméli, hogy bejelentése példaértékű lesz más pártjelöltek számára is. Annál is inkább, mert Bokros Lajost múltja és közgazdasági tapasztalata alkalmassá teszi a főváros vezetésére.

A Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltjét Bodnár Zoltánt azonban nem sikerült meggyőzni. Ő a magyar közszolgálati rádió műsorában közölte, hogy bár a pártját megkereste vasárnap Gyurcsány Ferenc, ő nem lép vissza.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik