Belföld

Két emberen múlik, lesz-e járvány Józsefvárosban

A tűcsereprogram elmeszelése óta csak két ember szedheti az eldobált fecskendőket a városrészben. Pedig a drogszemét nem lett kevesebb, és akit használt tű sebez meg, akár AIDS-szel is megfertőződhet.

Több a takarító és a rendőr, viszont a drogszemét most is ugyanannyi a nyolcadik kerületben, mint a tűcsereprogram megszüntetése előtt volt – olvasható az abcug.hu riportjában. A portálnak egy nő azt mesélte, előfordult, hogy átszúrta a papucsát egy eldobott fecskendő, és a talpába fúródott. Hiába szedte ki azonnal, mégis egy hónapig hasmenés gyötörte az eset után. És eldobált tűkkel tele van a környék.

A drogszemetet most két, speciális védőruhát és vastag talpú cipőt viselő ember szedi az egész kerületben. Egyikük szerint 38-40 darabot biztos találnak egy műszak alatt. Egy héten egy nap bemehetnek házakba, magánlakásokba is, ahonnan bejelentés érkezett nagy mennyiségű drogszemét miatt. Előfordult, hogy egy lakásban 30 használt fecskendőt szedtek össze.

A lap munkatársai keresték a VIII. kerületi önkormányzatot is, hogy feltehessék a tűcserével kapcsolatok kérdéseiket, az illetékesek közül azonban senki nem állt rendelkezésükre – derül ki a riportból.

A Kék Pont 2006 óta működtetett tűcsereprogramot a Józsefvárosban. Központjukban steril tűt osztottak az intravénás droghasználóknak, hogy így csökkentsék a fertőzésveszélyt, és akadályozzák az AIDS terjedését. Az önkormányzat azonban szeptember elején leállíttatta a programot, mert álláspontjuk szerint az volt felelős a városrészben felgyülemlő drogszemétért és azért, hogy a környéken megnőtt a függők száma.

Pár nappal a program leállítása előtt a helyszínen jártak a Hír24 munkatársai. Olvassa el, milyen állapotokat tapasztaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik