Belföld

Nyomás alatt az abortusz előtt álló nők

Vizsgálódik az ÁNTSZ. A szervezet vitába keveredett a Patent Egyesülettel, melynek felmérése szerint az abortusztanácsadáson résztvevők több mint tíz százalékát jogsérelem éri.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írja: az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat októberben országos szakfelügyeleti vizsgálatba kezd, hogy teljes képet kapjon az abortusz előtti kötelező tanácsadásról. Erre a Patent Egyesület felmérése sarkallta őket, melynek tanúsága szerint a tanácsadáson résztvevők több mint tíz százalékát éri valamilyen jogsérelem – például hibáztatás, bűntudatkeltés, érzelmi nyomásgyakorlás. A megkérdezettek fele nem kapja meg a törvényben előírt információkat, így összességében a procedúra nem könnyíti az érintettek helyzetét.

Az ÁNTSZ szerint a Patent jelentése „koncepciózusan rossz színben tünteti fel a családvédelmi szolgálatok munkáját”. Elmondták azt is, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz 2005 óta nem érkezett panasz a családvédelmi szolgálatok működését illetően.

A Patent Egyesület vezető munkatársa, Spronz Júlia a Népszabadságnak azt mondta: az, hogy nem érkezett panasz, csak azt mutatja, hogy a magyarok jogtudatossága a kívánatos szint alatt van. Azt mondta, furcsállják az ÁNTSZ reakcióját, mert azt is mondhatták volna, hogy üljenek le és beszéljék meg, milyen támpontokat adhatnak a családvédelmi szolgálatok munkájának javításához. Spronz Júlia kiemelte, hogy míg a törvény tiltja a tanácsadáson a nyomásgyakorlást és manipulációt, maga a tanácsadás célja előírja ezt. Ezek a gyakorlatok a védőnők képzésének tananyagában is szerepelnek, a védőnők feladata például a beszélgetésen a nő „anyai ösztöneinek felkeltése”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik