Belföld

Jön a tandíj, a nyugdíjcsökkentés és fizetős egészségügy?

Az Együtt-PM egyelőre kérdezi ezt, miközben fel is szólította Orbán Viktort, hogy a közvélemény előtt mondja el, valóban készül-e ezekre a kormány.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a nemzetgazdasági miniszter keddi szavaira reagálva úgy vélte: Varga Mihály kedden “kikotyogta Orbán Viktor titkos tervét az 1700 milliárd forintos megszorításokról”. Szerinte a társadalom már nem bír el ekkora megszorítást. Ha igaz a terv, akkor az csak drasztikus nyugdíjcsökkentéssel, fizetőssé tett oktatással és egészségüggyel képzelhető el – tette hozzá. Az ellenzéki politikus felháborítónak nevezte, hogy ezt elhallgatják az emberek elől. Mint mondta: ha a kormányfő nem nyilatkozik, azt annak beismerésének veszik, hogy valóban ezek a kormány szándékai.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerint a kormány kedden lebukott, megbukott a gazdaságpolitikája; az nem fenntartható, sem növekedést nem teremt, sem polgárosodást nem hoz, sem a szegénységet nem csökkenti. Szerinte a  kabinet kozmetikázhatja a költségvetést, készülhet “1700 milliárd forintos megszorításra a jelenleg titkolt Orbán-csomaggal”, de Magyarországnak jelenleg a költségvetésnél nagyobb a baja. Manipulált az inflációs adat, nem fenntartható a növekedés, a hitelminősítők továbbra is a bóvli kategóriában tartják az országot, a működő tőke beáramlása a mélyponthoz közelít, miközben kevés a befektetés – sorolta.

Mostantól azzal a nyílt beismeréssel kell számolni, hogy a kormány az 1700 milliárd forintos, “jelenleg titkolt megszorítások” nélkül nem tudja egyensúlyban tartani a költségvetést – értékelte. Szigetvári Viktor a rendszerváltozás óta példátlan esetnek nevezte, hogy Magyarország transzatlanti kulcsszövetségese, az Egyesült Államok elnöke szóvá teszi, hogy a magyar kormány “miért vegzál civilszervezeteket”. Szégyennek nevezte, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után a “világ vezető államfője” arra kényszerült, hogy nyíltan figyelmeztetesse Magyarországot, “talán legyen már kedves viselkedni európai államhoz méltó módon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik