Belföld

Mészáros Lőrinc feljelentésére biztat a belügyminiszter

Pintér Sándor nyilvánvalóvá tette, hogy egyébként a rendőrség semmit sem lép a közlekedési szabályokra fittyet hányó polgármester ellen.

„Indít-e a rendőrség szabálysértési eljárást Mészáros Lőrinc ellen?”

Ezt firtatta a belügyminiszternél Szabó Szabolcs (Együtt-PM). A független képviselő Pintér Sándort emlékeztette arra, hogy videofelvétel bizonyíja, hogy a felcsúti polgármester, „2014. szeptember 1-jén korareggel luxusterepjárójával” több közlekedési szabálysértést is elkövetett. A rendőrség mégsem tett semmit. Az ellenzéki politikus nemcsak arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor személyes barátja a törvények felett áll-e, hanem arra is, milyen akadálya van annak, hogy a polgármester ellen szabálysértési eljárás induljon éppúgy, mint bárki mással szemben, aki hasonló kihágást követ el. Arra is választ várt, hogy lesz-e bármilyen személyi következménye a helyi rendőrkapitányságon, hogy hivatalból nem indult eljárás a polgármesterrel szemben, miután az eset nyilvánosságra került.

Pintér Sándor szerint „Magyarországon a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, jogállamunk számos garanciát nyújt arra, hogy azokat senki ne kerülhesse meg”, Mészáros Lőrinc ügyében mégsem lesz eljárás. Az ok, hogy „a rendőrség nem tapasztalta és nem dokumentálta közvetlenül az esetet”, így hivatalból nem is indíthat „sem szabálysértési, sem közigazgatási eljárást.

Ugyanakkor Magyarországon mindenkinek alanyi joga, hogy a vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozza és a rendőrség valamennyi esetben megvizsgálja, hogy annak elbírálása a hatáskörébe tartozik-e. Amennyiben igen, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket, alkalmazza a vonatkozó hatályos jogszabályban rögzített szankciókat.

A rendőrség gyakorlata következetes: a vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat is csatolva a feljelentéshez – írta válaszában Pintér Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik