Belföld

Eltűnt a Marx-szobor a Corvinus aulájából

Nyertek az ifjú kereszténydemokraták, és hétfő reggelre eltávolították a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában trónoló Marx-szobrot – értesült az MNO.

Augusztusban az egyetem azt közölte, hogy a tervezett egyetemtörténeti kiállításon lesz új helye. Akkor azt írták, hogy nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) területéről a szobrot. “Új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe.” A szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése “teljes tévút” – áll az akkori közleményben.

Idén januárban Rétvári Bence és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyílt levélben szólította fel a Corvinus vezetőségét a szobor eltávolítására, szerintük Marx ugyanis – amellett, hogy a kommunista eszmék atyja – köztudottan antiszemita is volt.

Bár az egyetem szerint a szobor elhelyezésének átpolitizálása téves értelmezés, az IKSZ győzelemként értékeli, mint az az MNO-nak megküldött tájékoztatásukból kiderül „a Marx-szobor eltávolításával szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak”. Majd megjegyzik, „a mai nap azt üzeni nekünk, fiataloknak, hogy a rendszerváltás után 25 évvel végre saját magunk alakíthatjuk a jelenünket és a jövőnket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik