Belföld

Pártállamot emlegetnek az egyetemisták

Tiltakoznak a jogköreik csorbítása ellen a hallgatók érdekképviseleti szervezetei.

A Magyar Nemzet szerdai számában számolt be arról az elképzelésről, hogy a diákszervezetek túlzott befolyása miatt három főben maximalizálnák a hallgatói önkormányzatok részvételét az egyetemi és főiskolai szenátusokban, valamint kormányrendeletben határoznák meg a diákképviseleteknek nyújtható támogatások mértékét. Emellett törvénybe foglalnák, hogy a rektor és a kancellár felel a hallgatói önkormányzatok legalább kétévenkénti ellenőrzéséért. Ezek a javaslatok a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által készített jelentésben szerepelnek.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Körösparti Péter reagálásában kijelentette, hogy a KEHI feladata a közpénzek jogszerű felhasználásának vizsgálata és nem annak megítélése, hogy az intézményi döntéshozó testületek milyen összetételben működnek. Azt is kijelentette, hogy pártállamot idéző javaslat, hogy a hallgatói önkormányzatok felépítését és működtetését rendeleti szinten kell meghatározni.

 Körösparti Péter. MTI / Marjai János

A HÖOK-elnök szerint a felsőoktatást átalakító stratégia megalkotásának ütemtervében a hallgatói önkormányzati rendszer működésének áttekintése is szerepel. A hallgatói jogok meghatározása során a felsőoktatásért felelős államtitkársággal működnek együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik