Belföld

Balázsék miatt átszabnák a médiatörvényt

Az LMP társelnöke úgy módosítaná a törvényt, hogy az hatékonyabban védje a nőket és a szexuális erőszak áldozatait.

A törvénymódosítás egyrészt kimondaná, hogy a „médiatartalom nem lehet alkalmas а szexuális erőszak és annak áldozatai öncélú és sérelmes bemutatására, a szexuális erőszak társadalmi veszélyességének vagy erkölcsi elfogadhatatlanságának megkérdőjelezésére”. Szél Bernadett azt is beemelné a jogszabályba, hogy a médiatartalom „nem lehet alkalmas a nők hátrányos vagy megalázó helyzetének öncélú és sérelmes bemutatására”.

Az előterjesztő emlékeztet rá, hogy „Magyarország aláírta а nők elleni és а családon belüli erőszak megelőzéséről, valamint az ezek elleni küzdelemről szóló” Isztambuli Egyezményt, amely augusztus elsején hatályba lépett, így а magyar ratifikáció sem késhet már soká. Szél Bernadett addig is, а „Mondjuk együtt: а nemi erőszak nem vicces!” kezdeményezés aláíróival együtt az Isztambuli Egyezmény 17. cikkével összhangban kezdeményezi a „médiaalkotmány” módosítását.

„А törvényjavaslat а sajtószabadságról és а médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi СIV. törvény olyan irányú módosítását valósítja meg, hogy а törvényben felsorolt nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl kifejezetten és egyértelműen (a jelenlegi „más kisebbség vagy bármely többség” kitételnél konkrétabban) térjen ki а nők védelmére, а szexizmus tilalmára és nemtől, kortól függetlenül а szexuális erőszak áldozatainak védelmére is”.

Az LMP-frakció közleményben emlékeztet arra, hogy elfogadhatatlannak tartja szexista, a nemi erőszakot relativizáló tartalmak megjelenését a médiában, és a javaslat előzményének említi, hogy a múlt héten az ELTE Tanító-és Óvóképző Karának gólyatáborában történt bántalmazást és nemi erőszakot humorosnak gondolt módon tálalták egy rádióműsorban. Az eset nyomán több nőjogi, áldozatvédő szervezet fejezte ki tiltakozását és fordult beadvánnyal a Médiahatósághoz.

Az LMP kiáll azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő a magyar médiában. Ugyanakkor a médiatörvény jelenleg csak általános rendelkezéseket tartalmaz a kiszolgáltatott helyzetben levők öncélú, sérelmes bemutatása ellen, ezért szükséges a nők és a szexuális erőszak áldozatai védelmének nevesítése a törvényben. Azt várja, hogy a többi politikai erő is  támogassa a törvénymódosítást a nők és a szexuális erőszak áldozatainak védelmében.

Mit tartunk a nemi erőszakról?

Elítéljük? Az áldozatot hibáztatjuk? A felmérések döbbenetes eredményeiről itt számolnak be a szakértők

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik