Belföld

Alkotmánybírákat cserélnek

Eseti bizottság jelöli azt a három új alkotmánybírót, akiket az az Országgyűlés hamarosan megválaszthat – írja a Magyar Nemzet.

Rubovszky György, az új bírákat jelölő kilenctagú parlamenti eseti bizottság elnöke a lapnak elmondta: levélben fordult a grémium tagjaihoz, és felkérte őket, hogy legkésőbb szeptember 12-éig közöljék, kit találnának alkalmasnak a három posztra.
A jelölőbizottság a javaslatok beérkezése után, jövő hétfőn ülést tart, majd kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hallgassa meg a jelölteket. Rubovszky György szerint a parlament akár már szeptember 24-én megválaszthatja az Alkotmánybíróság új tagjait.

A választás azért vált esedékessé, mert Bragyova András és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén lejár, novemberben pedig távozik Balogh Elemér is – emlékeztetett az újság.

Szakmai berkekben számos név felvetődött, a lap szerint legtöbben alkalmasnak találnák a tisztségre Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánját és Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, de felvetődött Schanda Balázs budapesti és Badó Attila szegedi professzor neve is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik