Belföld

A megosztásban rejlik a közösség ereje [x]

A közösségi gazdaság a források, eszközök megosztására épül, lényege a tulajdonnal szemben a hozzáférés. A Telekom 4G szolgáltatása is segít abban, hogy bárki felfedezze a benne rejlő lehetőségeket.

A közösségi gazdaság olyan üzleti modellt takar, amely a források, eszközök megosztására épül, lehetővé téve az ügyfeleknek, hogy akkor használjanak valamit, amikor épp szükségük van rá, mindezt anélkül, hogy meg kelljen vásárolniuk. A javak megosztása természetesen korántsem mai jelenség, ami azonban sokáig csak kisebb közösségeken belül működött, az mára, az okostelefonon is elérhető szélessávú internetnek is köszönhetően sokkal nagyobb tömegek számára vált elérhetővé, ráadásul jól szervezett és adminisztrált formában. A modell létjogosultságát bizonyítja, hogy egyre több területen születnek meg ilyen vállalkozások és világszerte egyre többen vallják, hogy nekik nem feltétlenül fúrógépre van szükségük, csak egy lukra a falban. Ezzel párhuzamosan gomba módjára szaporodnak azok a vállalkozások, amelyek erre a modellre építenek.

Korunk a javainkban rejlő értékek újrafelfedezésére sarkall bennünket, és arra, hogy egymással együttműködve hozzuk ki a legtöbbet mindabból, amink van. Hogy a gazdaságot, a társadalmat, vagy mindkettőt átalakító jelenségnek vagyunk tanúi, ma még nem tudható, az amerikai Time magazin mindenesetre a közösségi megosztáson alapuló gazdaságot a tíz olyan dolog egyikének nevezte, amelyek megváltoztatják a világot.

De vajon miért most emelkedett magasra a közösségi gazdaság csillaga? A válasz részben a gyors és okostelefonon is elérhető internet-szolgáltatás globális elterjedésében keresendő. Azonban nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a közösségi médián keresztül számos online közösség szerveződött, ügyes bajos dolgainkkal, igényeinkkel egyre gyakrabban fordulunk hozzájuk.
Ma már sokkal több és alaposabb információnk áll rendelkezésre mind egymásról, mind pedig a felkínált lehetőségekről, tárgyakról, szobákról, bármiről. Ilyen formán javainkat nagyobb biztonsággal bocsátjuk mások rendelkezésére, és jó eséllyel mi magunk sem veszünk zsákbamacskát, amikor a másokét vesszük igénybe.


A gyors mobilinternet szolgáltatásnak, például a Telekom 4G-nek köszönhetően egyetlen mobileszközzel a kezünkben ma már percek alatt találunk magunknak szállást vagy autót a világ szinte bármely pontján. Pontosan láthatjuk, hol parkol a kölcsönzésre váró autó, a közösségi oldalakon megnézhetjük előre, hogy kinek az otthonában verünk tanyát, a fizetés és a számlázás pedig a közvetítő biztonságos felületén keresztül történik. A lehetőségek száma szinte végtelen, az ötletek és a kreatív vállalkozások száma pedig naponta nő.  A Telekom a hazai, közösségi megosztásra épülő vállalkozások megismertetésére, a keresleti és a kínálati oldal hatékony összekötése céljából hozta létre mobilplatformokon is elérhető weboldalát. 

A telekom.hu/kozossegereje egyfajta előszobája ezeknek a cégeknek, amelyeket ilyen módon a felhasználó egyetlen kattintással elérhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik