Belföld

Falus vitázna, Tarlós számol

Ezt a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje közölte az MTI-vel, arra reagálva, hogy Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje nyilvános vitára hívta az októberi önkormányzati választáson induló valamennyi főpolgármester-jelöltet. Falus Ferenc tudatta: a jelöltség elfogadásakor világossá tette, hogy készen áll a jelenlegi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal való vitára, így elfogad bármilyen, erre irányuló javaslatot.

Közleménye szerint Budapestnek változásra van szüksége, a Fidesz-uralmat meg kell törni, és a nagy nyilvánosság előtt lefolytatott viták segítik ezt a folyamatot. Falus Ferenc szerint a főpolgármester nem híve a nyilvános megmérettetésnek, hiszen fél évig szünetelteti a Fővárosi Közgyűlés munkáját is. Ugyanakkor bízik benne, hogy Tarlós István nem fog megfutamodni és “a kormánnyal folytatott műbalhék közepette” időt tud szakítani arra, hogy szembenézzen kihívóival.

Később a jelölt azt ígérte, hogy főpolgármesterként a biztonság megteremtését és az egész város egészséges fejlődésének segítését tartaná feladatának, miközben garantálná az átláthatóságot, a közélet tisztaságát a főpolgármesteri hivatalban és az önkormányzatokban. Az Együtt-PM, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje erről a Demokratikus Koalíció másodszor megtartott, Az ellenállás napja nevű fővárosi rendezvényén beszélt.

“Abban az önkormányzatban, amit én vezetek, öt forintot sem fog senki hazavinni” – jelentette ki Falus Ferenc. Garantálta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor nem a “csiricsáré luxusberuházások”, a stadionok, a lekövezett területek fognak szaporodni, hanem fákat ültetnek, futóköröket építenek és vigyáznak egymásra. A lényeg, hogy megtörjék a Fidesz hatalmát, ehhez minden szavazat fontos, de “győzni fogunk és Budapest fellélegezhet” – mondta a korábban tüdőgyógyászként is dolgozó főpolgármester-jelölt.

Tarlós: finanszírozhatatlan Falus programja

A főpolgármester MTI-nek küldött közleménye szerint a baloldali jelölt programja olyan elemeket is tartalmaz, amelyeket a jelenlegi városvezetés folyamatban levő munkáiból emeltek át. “Nekem az tűnt fel, hogy amire épül, az az emberek félrevezetésére irányul, kifejezetten érzelmi alapon” – fogalmazott Tarlós. Szerinte a program arra a feltételezésre épít, hogy indulatokat gerjeszt a kormány vagy a miniszterelnök vélt budapesti népszerűtlensége.

A főpolgármester megerősítette: a főváros nem tud adókedvezményt adni, mert a főváros nem vet ki adókat, az iparűzési adót a kerületekkel megosztva használhatja fel, a központi adókat pedig a főpolgármester nem tudja befolyásolni. Nincs olyan adó, amit a főpolgármester el tudna engedni, vagy kedvezményt tudna adni benne – írta. Ez egy blöff, amely az emberek félrevezetésére irányul – tette hozzá.    

Tarlós István kérdésesnek tartja, mennyire etikus az, amikor a főváros vagyonvesztéséről beszélnek a kórházak és az egészségügyi feladatok elvitele miatt. Ez egész országban így történt, nem csak Budapesten. Vagyonvesztésről egyébként is akkor lehet beszélni, amikor a baloldali kormányok el akarták adni ezeket az intézményeket. Nem véletlenül zárták be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) és a Schöpf-Merei anyaotthont sem – írta.

Fidesz: Falus Gyurcsány embere

A Fidesz szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje valójában Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének a jelöltje. A nagyobbik kormányzópárt szintén közleményben tudatta, hogy Falus Ferenccel a Gyurcsány-korszak akar visszatérni Budapestre, de a budapestiek nem kérnek újra abból a korszakból. A Fidesz közleménye szerint a Gyurcsány-korszak Budapestnek Hagyó Miklóst (korábbi szocialista főpolgármester-helyettest), és a BKV-ból Nokiás dobozokban ellopott milliókat jelenti.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik