Belföld

Élhetőbb Budapestet álmodtak a civilek

A korábban több ezres diáktüntetéseket szervező Humán Platform most újra hallatott magáról.

Kampányba kezd a Humán Platform civil ernyőszervezet, az önkormányzati választásokkal párhuzamosan. Céljuk, hogy megmutassák: az állampolgároknak, civil szervezeteknek működőképes megoldási javaslataik vannak a fennálló problémákra. Két éve ők voltak azok, akik a tervezett tandíj és a hallgatói röghözkötés ellen több ezres diáktüntetéseket szerveztek, melynek során elérték, hogy a hat pontos követelésüket beolvassa a Magyar Rádió, valamint elfoglalták a Színművészeti Egyetemet.

A Krétakör Színház bázisán tartott pénteki sajtóbeszélgetésen Gulyás Márton elmondta: a most indított, 5. BP névre keresztelt kampányuk érdekessége, hogy egyik jelölt vagy politikai párt mellett sem kötelezik el magukat, kizárólag tartalmi állításokat és megoldási javaslatokat fogalmaznak meg.

A Humán Platform öt témakörben foglalta össze azokat a követeléseket, amelyek megmutatják, milyen irányban kellene haladnia szerintük a fővárosnak. A civilek egységes, egyenlő, zöld, közösségi és átlátható Budapestet szeretnének. A humanplatform.hu oldalon bővebben is kifejtik az egyes témakörökbe csoportosított javaslataikat. Ebből kiderül például, hogy zászlójukra tűzték a gyermekszegénység elleni harcot, a hajléktalanság kriminalizálásának megszüntetését vagy például a közmunkások számára nyújtandó minimálbért.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A következő másfél hónapban még várják a további civil szervezeteket, hogy küldjék el nekik szakmai javaslataikat, amelyeket az októberi választások után nyilvánosan is eljuttatnak a megválasztott politikusoknak. Addig számos köztéri akcióval, fórummal és vitaszínházzal készülnek bemutatni az 5.BP kampány megoldási javaslatait.

Az első ilyen nagy eseményük a Városliget – a mi dolgunk címet viseli. A felvonulás szemtember 13-án 15 órakor indul a Városháza térről a Ligetbe, ahol a George Washington sétányon egy civil pikniken mutatkoznak be a kampányhoz csatlakozó szervezetek és demonstrálják, miként használnák a Városligetet mint zöld közösségi teret. Az esemény koncerttel zárul majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik