Belföld

Menza: korai volt az öröm, minden marad a régiben

A korábban megjelent információkkal szemben nem négyhavi hanem egyéves halasztást kaptak a menzaüzemeltetők, hogy egészségesebbre alakítsák az ételeiket – írja a Napi.hu.

A tárca még augusztus elején jelentette be, hogy idén szeptember 1-je helyett jövő januárban lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet. Az akkori indoklás szerint azért a halasztás, mert több jelzést kaptak a közétkeztetés résztvevőitől, hogy – szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt – nem elegendő a felkészülési idő – derül ki a Napi.hu cikkéből.

A rendelet alapjául szolgáló szakmai koncepció már 2011. augusztus 1-je óta ismert, akkor jelent meg ugyanis A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlás közétkeztetők számára címmel az országos tiszti főorvosi ajánlás.

Tehát a rendelet tervezett előírásai hosszú ideje ismertek voltak, több önkormányzat mégis arra hivatkozott, hogy év közben nem tudnának átállni az intézkedéseknek megfelelően, így a kormány négyhavi halasztásról döntött.

A gyakorlatban azonban még nagyobb lett a türelmi idő. Az ellenőrzés ugyanis hiába indul el január 1-jétől, a szankcionálásra csak augusztus 31-ét követően lesz lehetőség – derül ki Rétvári Bence, az emberi erőforrások tárca (EMMI) államtitkára válaszából, amelyet Szél Bernadett és Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselők írásos kérdésére adott.

Az új rendelet révén a közétkeztetés egészségesebbé válik, változatosabb lesz az étrend, több tejet és tejterméket, zöldséget-gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát kapnak az ellátottak, kevesebb lesz az ételek só-, cukor- és zsírtartalma. Sótartalmú kényelmi termékek a jövőben már nem használhatók fel önmagukban ételkészítésre (levesporból nem készíthető leves), a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz. Folyadékpótlásra pedig csak egészséges italok adhatók majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik