Belföld

Visszaszólt a kormány a norvégoknak

Visszautasítják, hogy bárki kétségbe vonja Magyarország demokratikus értékek iránti elkötelezettségét.

A magyar kormány a norvég kormánnyal fennálló vitájának gyors és eredményes lezárásában érdekelt, és visszautasítja, hogy Magyarország alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségét bárki kétségbe vonja. Mindezt az – az MTI birtokába került – levél tartalmazza, amelyet a Miniszterelnökség pénteken küldött el az Európai Unió, a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagországai Budapesten akkreditált nagyköveteinek, válaszul Vidal Helgesen norvég európai ügyi miniszter megnyilatkozásaira.

Ahogy mi is megírtuk, Norvégia uniós fellépést kért csütörtökön a magyar kormány ellen azzal az indokkal, hogy aláássa a demokráciát. A norvég miniszter a Financial Times európai kiadásában csütörtökön megjelent levelében azt írta, kiábrándította és meglepte, hogy az Európai Unió nem válaszolt a magyarországi politikai fejleményekre.

“A héten az összes tagországhoz fordultunk, és szankciók megfontolására biztattuk az Európai Uniót. Norvégia már tovább ment, és leállította az Európai Gazdasági Térség anyagi támogatásának kifizetését (Magyarországnak), mert nem akarjuk finanszírozni a Magyarországon látható fejleményeket”- jelentette ki Vidal Helgesen.

A Miniszterelnökség a nagyköveteknek küldött levelében részletesen ismerteti a két kormány között fennálló nézetkülönbségeket a Norvég Civil Támogatási Alapok felfüggesztésének ügyében. Álláspontjuk szerint a norvég kormányzat egyoldalúan általánosító, a magyar kormányzat megítélését alaptalanul sértő ürügyet teremtett egy olyan kérdésből 2014-ben, amelyről 2012 óta a norvégok hozzáállása miatt sikertelenül próbáltak egyeztetni. 

A levél szerint a kormány többször jelezte, hogy “politikailag motivált, az elfogulatlanságnak még a látszatára sem adó támogatási gyakorlatot tapasztalt” az alapoknál. Érthetetlennek tartják, hogy valamennyi kérés ellenére a norvég fél nem tett semmilyen lépést a jelzett problémák felderítésére, egyúttal visszautasítják a Magyarország demokratikus alapértékeit vitató, “érzékelhetően vagdalkozó vádaskodást”.

A Miniszterelnökség válasza teljes terjedelmében megtalálható a kormányzati honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik