Belföld

Elemzés: totálisan félreértjük a Falus-videót

Jancsó mester alig fél éve távozott, örökségét mintha máris elfelejtettük volna. Szomorú az egész, végtelenül szomorú.

Idősödő, színében és – ránézésre – jellemében is szürke férfi áll a sárban. Ütközésig felhúzott bermuda és csíkos térdzokni, “World’s Best Dad” feliratú póló, szomorú tekintet. A háttérben egy ló küzd egy zöld vödörrel, az előtérben két kutya vakarózik idegesen, majd oson arrébb a dramaturgiailag megfelelő pillanatban. A kép szélén mackóruhás nő fekete vödörrel, az emberszereplők közt kisfiú hadonászik a figyelemért. És ez még csak a kezdőkép.

A férfi valamit magyaráz valamiről, kivenni nehéz, nem is érdekes, a hangmérnök nyilván nem véletlenül keverte rá sokkal hangosabban a zörejeket és a kisfiú vinnyogását. “Most öntsed”, na, ezt már értjük. A nő nyakon önti a férfit. A kisfiú szívszaggatóan felvisít, a kamera mögött valaki gonosz röhögésben tör ki. A kisfiú megfordul. Vérzik az orra. A férfi megint magyaráz valamit, Tarlós István nevét még elcsípjük, aztán az egészet elnyomja a túlvezérelt, torz, minden mást maga alá gyűrő sírás. Hölgyeim és uram, kedves olvasók: újra van Magyar Film.

Szomorú, hogy Tarr Béla nemzetközi kultusza elevenebb, mint valaha, Jancsó Miklós pedig alig fél éve távozott közülünk, mi, magyarok mintha már el is felejtettük volna hagyatékukat. Pedig a Falus-videó pontosan olyan természetességgel merevíti szürreális-apokaliptikus kompozícióba a magyar társadalmat, mint a fenti mesterek legjobb pillanataikban. Itt például semmi mást nem csináltam, csak monokrómba konvertáltam az egyik véletlenszerűen kiválasztott kockát. És tessék, kész is a klasszikus Tarr Béla-kompozíció!

Miközben mindenki Faluson röhög, illetve olyan piszlicsáré kérdéseken pörög, mint hogy ezek után vajon mire számíthat Budapest, ha főpolgármester lesz, én csak a stábra vagyok kíváncsi. Valljon színt a rendező! Szólaljon meg az operatőr! Hol a dramaturg? Ki írta a forgatókönyvet? Hogy érte el mindezt az állatidomár? És főleg: mikor mutatják be az egészestéset?!

Amíg várunk, mit tehetnénk, nézzük végig, mi történt azóta a magyar mozgókép – nem félek kimondani – elmúlt tíz évének máris leginkább meghatározó harminc másodpercével. Természetesen mém lett belőle, ám ez most valahogy más, mint Tarlós lovacskázása, vagy Lázár János padon állása. A Falus-videó ugyanis annyira tökéletes, hogy bárki nyúlt hozzá, az eredetit felülmúlni úgysem tudta; ez a harminc másodperc a megjelenésével gyakorlatilag ki is maxolta önmagát. Azért páran megpróbálták a lehetetlent.

A Vastagbőr blog vette a lapot és David Fincher (Hetedik, Harcosok Klubja) montázstechnikájával, a Tetovált lány főcímzenéjére vágta össze a videót Tarr Béla-filmek részleteivel.

Ripliberalisdemokracia egyszerűen összefűzött két aktualistást: a videót és a nagy viharokat kavaró Ki Mit Tube tehetségkutatót, ahol az egyik netes sztár leszólta a másikat, amin aztán sok nagyon buta ember megsértődött és még Tomcat is beszállt. Nem lehetne, hogy komolyan nevezzék a Falus-videót is?

Ezt ugye mindenki érti? Bocs, de aki nem, annak nem segítünk. Köszönjük, Répával leszúrt nyúl!

Flashandbones egyszerűen csak odatette a lovacskázó Tarlóst, amitől az egésznek szinte reneszánsz ívet kölcsönzött, a széltől szélig futó lómotívum pedig csodálatosan erősíti Falus szavait, aki egy nem túl okos lóhoz hasonlította magát.

Ahol találkozik a pszichedélia és a horrorfilmes kifejezőeszközök: a Hír24 főszerkesztője egyszerűen invertálta a képet. Én rosszakat fogok álmodni, és most már önök is.

Végül beálltam én is a mémgyár futószalagja mellé és elhelyeztem Falust oda, ahova való: David Lynch Twin Peaks-béli kísérteties panteonjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik