Belföld

Belső vizsgálat a Telekomnál az Origo miatt

Sáling Gergő távozásának körülményeit vizsgálják – ismerte el a cég kommunikációs igazgatósága a Népszabadságnak küldött válaszában.

A lap azután kereste meg a Magyar Telekomot, hogy a 444.hu pénteken azt írta, az Origóra gyakorolt politikai nyomás gyanúját megerősíti az a levél, amit hivatalos panasz formájában Pethő András még június 4-én küldött el a Magyar Telekom compliance osztályához (ez a cég belső ellenőrzést végző csoportja).

A levélben többek közt azt szerepel, hogy Pethő tudomása szerint az elmúlt legalább hat hónapban rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét, és ezeknek szerepük volt Sáling Gergő főszerkesztő eltávolításában.

Hozzátette, hogy úgy tudja, hogy a befolyásolási kísérletek úgy történtek, hogy politikusok környezetéhez tartozó személyek kéréseket fogalmaztak meg a Magyar Telekom menedzsmentjének egyes tagjai számára, akik aztán ezeket a kéréseket több esetben utasításként továbbították az Origo Zrt. vezérigazgatójának, Vaszily Miklósnak, aki ezeket a kéréseket továbbította Sáling Gergőnek, ő viszont nemet mondott rájuk. Pethő szerint az ebből adódó feszültségek közvetlenül szerepet játszottak Sáling kényszerű távozásában.

A levél kapcsán a Népszabadság megkérdezte a Magyar Telekomot, hogy indult-e bármilyen vizsgálat. A cég azt válaszolta: „A Magyar Telekom belső vizsgálatokra vonatkozó szabályai értelmében konkrét panaszokról, bejelentésekről nem tudunk felvilágosítást adni. Ugyanakkor azt meg tudjuk erősíteni, hogy az Origo.hu júniusi főszerkesztőváltása kapcsán a médiában megjelent állításokat – a Magyar Telekom felső vezetésének kérésére is – jelenleg cégünk független megfelelőségi szervezete vizsgálja”.

Ez azért érdekes, mert korábban a cég korábban határozottan cáfolta, hogy az Origo.hu főszerkesztőjének távozását a Magyar Telekom és a magyar kormány közötti megállapodással hozzák összefüggésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik