Belföld

Itt az ítélet: hibázott a Híradó Bajor és Williams ügyében

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 08. 16. 06:07

A MÚOSZ Etikai Bizottsága szerint az MTVA szerkesztői sajtószakmai-etikai hibát követtek el.

Az MTVA szerkesztői sajtószakmai-etikai hibát követtek el, amikor nem tájékoztatták a közszolgálati televízió híradójában a közvéleményt Bajor Imre, illetve az aznap reggeli híradóban Robin Williams haláláról – tudatta a testület, miután megtárgyalta Gémesi Gábor újságírónak az MTVA Híradója elleni panaszát

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Etikai Bizottsága szerint az MTVA híradó szerkesztője és felelős szerkesztője szakmai hibát követett el, amikor a hírszerkesztés szabályait figyelmen kívül hagyta a híradó szerkesztésekor.
A panaszt Gémesi Gábor újságíró nyújtotta be, mondván: “Javaslom és kérem, hogy az MTVA szerkesztőit ítélje el és rekessze ki a szakma. Részvétlenségük felháborító, magyarázkodásuk szánalmas”. Az etikai bizottság eljáró tanácsa állásfoglalásakor abból az általános szabályból indult ki, hogy “a nyilvánosság tájékoztatásában közfeladatot ellátó sajtó tevékenységének bármilyen korlátozása a tájékozódáshoz fűződő alapvető emberi és állampolgári jog megsértését jelenti”.

Az MTVA nyilvánosságra hozta indokait, miért nem kívánta a két halálhírt a közszolgálati híradókban megjeleníteni; egyrészt, mert “Bajor Imre nem volt Kossuth-díjas”, másrészt Robin Williams öngyilkosságának tényét nem kívánták a híradóban megjeleníteni. Az Etikai Bizottság jogosnak ítélte a panaszos bejelentését, tekintettel arra, hogy “a sajtó szakmai szabályai, a hírszerkesztés normái szerint a hír olyan ellenőrzött, hiteles forrásból származó információ, amely közérdeklődésre tarthat számot”.

A hírszerkesztésnél, a szerkesztő “köteles a hír alapját szolgáló esemény, történés, stb. aktualitását, frissességét, a hírben szereplő személy(ek) közismertségét, az esemény egyediségét, meglepő, vagy megdöbbentő voltát az információ érdekességét mérlegelni”. A MÚOSZ Etikai Kódexe kimondja, az újságírónak etikai kötelessége védelmezni, mindennapos munkájában érvényesíteni és teljesíteni az információ áramlásával kapcsolatos szakmai feladatait. “Sem a kiadók, sem a tulajdonosok, sem pedig az újságírók nem tekinthetik az információt magukénak”. Az újságírók egyetemes kötelessége, hogy “tiszteletben tartsák az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikkelyében megfogalmazottakat, amely az egyének számára biztosítja az információhoz jutás jogát”.

Mivel az MTVA Híradója és munkatársai nem tagjai a MÚOSZ-nak, így az eljáró tanács határozatot nem hozhat, ugyanakkor a “tanács döntése, hogy jelen szakmai, etikai állásfoglalását ne csak a panaszos ismerje meg, hanem legyen ismert a magyar újságíró-társadalom körében is”. Az Etikai Bizottság teljes állásfoglalása itt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.