Belföld

Kertész a legmagasabb kitüntetést kaphatja

A Köztársasági Elnöki Hivatal nem adhatott információt az ügyben, de a Magvető kiadónál úgy tudják, hogy a Szent István Rendről van szó – írja a Népszabadság.

Kertész Imrének 1997-ben már odaítélték a Kossuth-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, ennél pedig csak a 2011-ben újraalapított Magyar Szent István Rend magasabb, feltehetően ezt adományozzák a Nobel-díjas írónak – írja a lap.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján az olvasható, hogy a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény értelmében a köztársasági elnök – a kormányfő előterjesztésére – adományozhatja a legmagasabb állami kitüntetést, “amely a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál”. A kitüntetést korábban Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszónő és Lámfalussy Sándor, „az euró atyja” kapta meg.

Korábban a Heti Válasz írta meg, hogy magas állami kitüntetést kap augusztus 20-án Kertész Imre. A hetilap az információt (zárójelben) Schmidt Máriának “A diktatúrák természetéről” értekező írása alatt tette közzé. A Terror Háza Múzeum főigazgatója publicisztikájában méltatta a Nobel-díjas írót.

“A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is. Az Isten áldja meg.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik