Belföld

“Letagadja az éhező gyerekeket a Fidesz”

Az MSZP szerint az Orbán-kormány miatt több mint ezer településen éheztek a gyerekek, és ezt megpróbálják letagadni.

Az ellenzéki párt kedden kiadott közleménye szerint “cinikus és hazug az Orbán-kormánynak az az állítása, hogy a nyári étkeztetési program keretében minden hátrányos helyzetű település támogatási igénye teljesült.”

A Bangóné Borbély Ildikó nevével ellátott közlemény szerint “az MSZP kormányzása idején, 2010-ben 2440 településen részesültek a rászoruló gyerekek ingyenes nyári étkezésben”. Ezzel szemben a Fidesz-kormánynak ezt “mindössze 1270 településen sikerült biztosítania”. Az MSZP szerint ezt azt jelenti: “1170 településre nem jutott el ez a segítség vagyis azokban a városokban és falvakban éheztek a gyerekek!”

Ezzel kapcsolatban az ellenzéki párt felhívta “az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságának figyelmét, hogy hazánkban jelenleg csaknem félmillió gyermek éhezik, és a Gallup felmérése szerint a magyar családok 47 százaléka volt olyan helyzetben tavaly, hogy már a szükséges élelmiszert sem tudták megvenni.”

A közlemény végére pedig hozzátették: “Szégyellje magát az a kormányzat, amely egy ilyen helyzetben képes önmagát dicsérni!”

Aki szegény, az a legszegényebb

A gazdaságilag fejlettebb országokat tömörítő OECD tagjai közt Törökországban 50% azon gyerekes családok aránya, amelyek egy évben legalább egyszer nem tudtak megfelelő étkezést biztosítani gyereküknek, gyerekeiknek. Ez a legrosszabb arány, rögtön utána jön Magyarország – 47%-kal.A gazdaságilag megtépázott, ám hagyományosan családcentrikus Görögországban ez a szám csak 25%.

2007-től 6%-kal nőtt az éhező családok száma ezen országokban, és Magyarország is ekkor lépett rá az elszegényedés hirtelen meredekké váló lejtőjére: 2013-ig 32%-kal nőtt a megfelelő táplálékot az asztalra mindennap letenni nem képes családok aránya. Egyes szakértők szerint legalább 350 ezer gyerek éhezik, akik iskolaidőben kapnak ételt, de 165 nap kimarad, ezt állami étkeztetéssel kéne megoldani. Ehhez kb. 50-60 milliárd forint kéne.

Stadionok, munkahelyteremtés, múzeumi negyed, hogy mást ne kérdezzünk? Ja, és az jogi szabályozás (megtorló jogfelfogás, szigor, három csapás stb.): az éhező gyerek olykor ételt lop – 2012 elején egy gyereket csokilopásért 2,5 év javítóintézetre ítéltek, mert fellökte menekülés közben az eladót, és ez már rablásnak minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik