Belföld

A diktatúrák kémprogramját használja a magyar titkosszolgálat

A víruskeresők nem mutatják ki, a fertőzött számítógépeken a titkosított adatforgalomhoz is hozzáférést ad az a szoftver, amiről kiderült, hogy a magyar titkosszolgálat is előfizetője – írja az Átlátszó.hu.

Egy hacker törte fel a Finfisher nevű kémprogram gyártójának szerverét és nyilvánosságra hozta a szoftver forráskódja mellett a belső dokumentumokat és az ügyfélszolgálat levelezését is. Ebből derült ki, hogy Magyarországon is használják az elnyomó diktatúrák kedvenc internet-lehallgató szoftverét. A programmal a kódolt e-mailek és telefonhívások is lehallgathatóak, amikről a felhasználók azt hinnék, hogy biztonságosak.

A program gyártója egyébként korábban azzal védekezett, hogy a terméket nem adják el olyan országoknak, ahol civilek, ellenzéki aktivisták és újságírók ellen használnák, de szakértők szerint ez hazugság, mert a program működtetéséhez egy szerveralkalmazás telepítésére is szükség van az internetszolgáltatóknál, amihez kormányzati felhatalmazás mellett a gyártó aktív közreműködése is szükséges. Bahreinben például emberi jogi aktivisták ellen vetették be a programot.

A Finfisher ügyfélszolgálata több hibabejelentést kapott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól is a szolgálat mailcíméről és aláírásával. Az Átlátszó.hu ezzel kapcsolatos adatigénylését az Alkotmányvédelmi Hivatal korábban nemzetbiztonsági érdekre való hivatkozással nem válaszolta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik