Belföld

Orbánék “szellemi tömegpusztítást” folytatnak

A kormányfőnek számolnia kell azzal, hogy az EP új nagykoalíciója nem nézi tétlenül demokráciaellenes ámokfutását – mondja Inotai András a Népszavának.

A forint mélyrepülésének voltak nemzetközi okai, de a térség feltörekvő országainak valutáinál azért gyengült jobban, mert az orbáni “szabadságharc” gazdasági alapjai rendkívül törékenyek. Régiós riválisaink kiszámíthatóbb gazdaságpolitikájuk miatt húznak el mellettünk. A Világgazdasági Kutatóintézet volt igazgatója több buktatót is megnevez, külön kiemelve: Brüsszel sokkal keményebb is lehet a jövőben, 2015-től az EU-pénzek jelentős apadására is számítani lehet, aminek áthidalására ő nem lát tartalékot, de a fenntartható, 4-5 éven át évi 1,5-2 százalékos szerény növekedési stratégia elemeit sem látja.

Az unortodox gazdaságpolitika együtt jár a jövőkép hiányával, a bizonytalansággal, a kilátástalansággal. Emiatt hagyják el az országot a legaktívabb, legkreatívabb emberek, akik nem itthon fizetnek adót, nyugdíj- és egészségügyi járulékokat, nem itt fogyasztanak. „Ha ez így van, még a hazai tőke is inkább külföldre fog menni. A magyar lakosság több mint egy évtizede tartó tudatos elbutításával, jelenleg egyfajta “szellemi tömegpusztítás” folyik Magyarországon. Ezt Orbán és a Fidesz tizenkét éve tudatosan végzi, a szociálliberális politikai erők pedig tétlenül nézik – teszi hozzá a professzor.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A népnek fel kellene ébredni a csodaszarvasos álmából, mert igen nagy árat fizetünk azért, ami évek óta történik. A professzor szerint egyelőre nem jelent reális fenyegetést, hogy Orbán Viktor kivezeti az országot az EU-ból. A kilépésnek beláthatatlan következménye lenne. A magyar termékek azonnal versenyhátrányba kerülnének, megszűnne a külföldi munkavállalás szabadsága. A munkanélküliség 30-40 százalékra ugorhatna. Elapadnának az uniós források, noha Orbán politikája már eddig is hatalmas költségeket, károkat okozott a gazdaságban, a szellemiekben, munkaerőben, morálban.

Inotai András számára az a kérdés, hogy a társadalomnak mennyi időbe, energiába, nélkülözésbe kerül ennek felszámolása. Ehhez kívülről jöhet némi támogatás, de az évtizedes feladatot senki nem oldhatja meg helyettünk. „Erre a kihívásra a magyar társadalom felgyorsuló önszerveződése, a társadalmi tudat tisztulása adhatja meg a választ, a rendszer “ellenségeire”, a civil szervezetekre is építve és velük szorosan együttműködve” – mondta a professzor a Népszavának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik