Belföld

Honvédségi torta is lesz augusztus 20-án

Történelmi lesz a tűzijáték, egész nap ingyen mehetünk a Parlamentbe, és a ország cukros és cukormentes tortája mellett lesz hadi édesség is.

Az ünnepi rendezvény 19-én kezdődik, amikor a Magyar Ízek Utcája egészen 20-ig látogatható lesz a Budai felső rakparton. Novotny Antal szervező szerint több mint száz kiállító jelenít meg a határon túli magyarok lakta területek gasztronómiáját.

Várkapitány kenyere is készül

Emellett itt kóstolható meg elsőként az idei Magyarország tortája: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyét Damniczki Gyula székesfehérvári cukrász Somlói revolúció című tortája nyerte, míg a cukormentes torták versenyében a Nándori Cukrászda csokis kaland nevű édessége győzött.

A Magyar Honvédség Szakácsválogatottja által készített honvédség tortája a Balaton környéki alapanyagokat, a sárgabarackot, a mandulát a levendulát használja fel, míg a Magyar Pékszövetség versenyének győztese a “várkapitány kenyere” lett, amelyet a Kurdi Family Kft. készített.

Az államfő is beszél a Kossuth téren

A mi ünnepünk augusztus 20. – Együtt az ország mottóval megrendezendő eseménysorozat része a hagyományokhoz híven a Kossuth téri zászlófelvonás és tisztavatás. A Ludovika végzőseit Hende Csaba honvédelmi miniszter köszönti, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő mond a fél 9 és 10 óra között tartandó eseményen.

Idén harmadszor tartják katonai díszegység részvétele mellett a Szent Jobb körmenetet, amelyet délután öt órától szentmise előz meg a Szent István Bazilikában.

A rendezvények biztonsága érdekében a HM irányítása alatt működő operatív törzs fogja össze a lebonyolításba bekapcsolódó szerveket, a többi közt a meteorológiai vagy a mentőszolgálat munkáját.

Hiperkarma is lesz a tűzijátékon

Három uszályról és a Lánchídról is lövik idén a tűzijáték elemeit, amelyet mintegy 150 millió forintból valósítottak meg – számolt be Leskovics Éva, a tűzijátékot megvalósító pirotechnikai kft. képviselője.

Magyarország történelmi fordulópontjait megjelenítő mintegy félórás rendezvényhez Borcsik Attila, a Petőfi Rádió zenei főszerkesztő-helyettese válogatta az aláfestő zenét, többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán muzsikáját, vagy a Vad Fruttik és a Hiperkarma számait – ismertette Horváth Gergely, a rádió csatornakoordinátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik