Belföld

Kínos kérdések, otromba válaszok – menekülés politikus módra

Sokszor arrogánsan viselkednek az újságírókkal a hazai politikusok: a tisztességes válaszadás helyett a kioktatást, a pikírtséget, néha a megalázást választják a dicső honatyák és honanyák. Az utóbbi idők legérdekesebb eseteiből válogattunk.

Levette a pulpitusról és egyszerűen a padlóra tette a kormánnyal szemben az utóbbi időben érezhetően kritikus RTL Klub híradójának mikrofonját Balog Zoltán egy minapi sajtóeseményen. A tárca később azzal magyarázta az esetet: a miniszter beszédének leírt változata nem fért el a mikrofontól.

Összegyűjtöttük az utóbbi idők legérdekesebb csörtéit újságírók kontra politikusok témakörben.

Felcsattanó szóvivők

A 444 újságírója tavaly szeptemberben Zsigó Róbertet szembesítette azzal: Orbán Viktor ellentmond önmagának a fülkeforradalom ügyében. Zsigó először hosszan úgy tett, mintha nem értené a kérdést, végül közölte: „SEMMIT” nem szól hozzá és faképnél hagyta az újságírókat.

A megközelíthetetlen miniszterelnök

Orbán Viktor évek óta szisztematikusan kerüli azokat a médiumokat, ahonnan valódi újságírói kérdésekre számíthat. Benyó Rita kolléganőnk a választási kampányban igyekezett közel jutni a miniszterelnökhöz. Kordonokkal, testőrökkel és ingerült sajtófőnökökkel találkozott.

A felcsúti stadion átadóján végül sikerült szóra bírnunk a kormányfőt. Megkérdeztük tőle, milyen érzés, hogy stadion épült a kertje végében közpénzből.

A miniszterelnök sajtófőnöke rendszerint testével védi Orbán Viktort, ha bármilyen nyilvános rendezvényen az újságírók kérdezni próbálnának tőle. A nehezen utánozható Havasi Bertalan akcióiról számos videó született.

Kötelességük lenne tisztességesen válaszolni

Filippov Gábor politológus a Hír24-nek elmondta: a választott politikusok, a közhatalom képviselői egy demokráciában a közösség „szolgái”. Egyrészt a választókról kapják a felhatalmazást, másrészt az adófizetők pénzéből a fizetésüket. A sajtó pedig a hatalom ellenőrzésének elsődleges eszköze, hiszen az állampolgárok nagyrészt a médiából szerzik a választói döntéseikhez szükséges információkat.

Ezért a politikusnak minden kínos, sőt általa akár udvariatlanak vagy butának tartott kérdésre is kötelessége válaszolni; ha úgy tetszik, benne van a munkaköri leírásában. Nincs joga különbséget tenni jó és rossz kérdések vagy kedves és ellenszenves kérdezők között, hiszen ezzel önmaga ellenőrzésének a határait jelöli ki saját szájíze szerint, illetve a hatalom demokratikus kontrolljának alapjait kérdőjelezi meg.

Olvasói sztorik