Belföld

Soltész gyógyuló gyerekkel kampányolt a Norvég Alap ellen

Az államtitkár beszélt a hit, a vallásosság gyógyító erejéről és szembeállította a rákból gyógyuló gyermekek táboroztatását a leszbikusok támogatásával.  

Soltész Mikós szerint a mindennapi gyógyszeres kezelés mellett fontos a lelki oldal is, a hit, a vallásosság, és a civil szervezetek ereje sokat segíthet a gyógyulásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ezt Zalaszabarban a daganatos betegségből gyógyuló gyermekek Gyógyuló Holnapocska táborában mondta.

A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának főorvosa megerősítette, hogy a gyógyszeres kezelés nem elég a gyógyuláshoz. Ahhoz, hogy “teljes értékű gyereket adjunk vissza” – márpedig tíz gyerekből nyolcat meg lehet gyógyítani -, már a betegség diagnózisával együtt meg kell kezdeni a testi, lelki, szellemi rehabilitációt – mondta dr. Garami Miklós.

Szabadics Zoltán, a tábor alapítója azt mondta, a daganatos betegségből gyógyuló gyerekeket az élmények segítik abban, hogy “visszatérhessenek abba a környezetbe, amelyből a betegség kiszakította őket”. A társadalmi felelősség alapján mindenkinek lehetősége van arra, hogy önkéntesként, “akár egy tálca süteménnyel” vagy bármi mással hozzájáruljon ahhoz, hogy ezek a gyerekek mielőbb egészséges tagjai legyenek a társadalomnak – tette hozzá.

 

“Katasztrofális és rossz ez a rendszer”

Soltész Miklós a tábor nyílt napját kihasználva élt a lehetőséggel, hogy ismét bírálja a Norvég Alapot. Emlékeztetett rá, hogy az állam által működtetett Nemzeti Együttműködési Alap idén 365 millió forintot adott 525 pályázónak hasonló táborokra, míg a Norvég Alap 136 pályázót támogat 1,3 milliárd forinttal, vagyis negyedannyi helyre négyszeres összeget juttat.

“Katasztrofális és rossz ez a rendszer”, amelyben – a magyar állam támogatásaival összehasonlítva – a Norvég Alapon keresztül “sokszor teljesen feleslegesen, külföldi civil szervezetek befolyása alatt álló szervezeteket támogatnak” – mondta, majd példaként említette, hogy egy leszbikus szervezetet 20 millió forinttal támogatott az alap. A különbséget érzékeltetve fotók is készültek az államtitkárral és egy kisgyerekkel, mintegy külön jelezve, milyen fontos, hogy jó helyre kerüljön a pénz.

Az államtitkár szerint nem véletlen, hogy a magyar kormány ez ellen harcol és a 2014-20-as tervezési időszakban teljesen másképp fog ehhez hozzáállni. Nem lesznek kirívó aránytalanságok, nem támogatnak olyan civileket, „amelyek az értéktelenséget, felesleges dolgokat közvetítik” – fogalmazott.

A jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a családokkal foglalkozó, a gyógyítást segítő civil szervezetek támogatásának. Az uniós pénzeket “nem ajándékként kapjuk, ez jár, mint a többi tagállamnak is” – közölte Soltész, aki szerint beleszólásunk kell, hogy legyen abba, hogy azok a civileknek szánt pénzek, amelyeket az EU-ból, a norvég vagy a svájci alapból kapunk, “tényleg jó helyre menjenek, jól hasznosuljanak”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik