Belföld

400 millióért fejleszt új portált a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013 augusztusában ítélt meg 400 millió forint uniós pénzt az MVH Nonprofit Kft.-nek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) "korszerű Internet portáljának kialakítására".

Érdekes pályázatokra bukkantunk az NFÜ oldalán. Az ügynökség adatai szerint az MVH projektcége, az MVH Nonprofit Kft. összesen 700 millió forintot kapott két fejlesztésre. Az egyik támogatás 300 millió forintról szól, amit az MVH-nál bevezetendő elektronikus iratkezelő rendszerre ítéltek meg, a másik összeg pedig egy 400 millió forintos támogatás, mégpedig “a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal korszerű Internet portáljának kialakítására”.

Megkerestük az MVH-t, hogy valóban egyetlen honlapot kívánnak-e csaknem félmilliárd forintból fejleszteni, a hivatal válasza alapján pedig nem elírásról van szó, tényleg ennyit nyertek. Mint mondták, a fejlesztés elsődleges célja a hivatal e-ügyfélkapcsolati rendszerének fejlesztése, a projekt része pedig “az elektronikus ügyfélkapcsolat kiszélesítése, beillesztése az MVH integrált támogatás kezelési rendszerébe”.  

Azt nem fejtették ki, hogy ez pontosan mit jelent, azt viszont elmondták, hogy a fejlesztés és az integráció eredményeként megnyílik majd a lehetőség az elektronikusan intézhető ügyek körének bővítésére is.

“A projekt keretében kerül biztosításra (sic!) egy magas rendelkezésre állást biztosító infrastruktúra is, mely egyrészt biztosítja a kérelem beadási időszakokban felmerülő terhelés kiszolgálását, valamint az információkhoz való időben korlátozás nélküli hozzáférést. Az általános, mindenki számára hozzáférhető információkon túl, a kb. 350 ezer ügyfél az interneten keresztül személyre szabott tájékoztatáshoz férhet hozzá az aktuális ügyeire, valamint a Hivatal által kezelt támogatási jogcímekre vonatkozóan. Ezzel az ügyfél a saját időbeosztásának megfelelő időpontban tud aktuális, naprakész információkhoz jutni, szükség esetén előre felkészülten fordulhat az ügyfélszolgálathoz” – tették hozzá.

Muszáj fejleszteni

A hivatal úgy vélekedett, a szolgáltatások korszerűsítése, üzembiztos működésének biztosítása és további bővítése elengedhetetlenné vált, mivel 2008 óta nyújtanak elektronikus szolgáltatásokat a magyar gazdák számára, ezen szolgáltatásokon belül pedig évente több százezer elektronikus dokumentum, nyomtatvány érkezik hozzájuk. 

“Az integráció megvalósítását követően a jelenlegi évi több százezer ügyfél-megkeresés és többmilliós elektronikus megkeresés kiszolgálását az új rendszer könnyen használhatóan, gyorsabban, napra készebb, akár részletesebb információkkal tudja majd kiszolgálni” – magyarázták.

Míg az MVH meglehetősen homályosan fogalmaz a 400 millió forintért elvégzendő feladatokat illetően, addig a közbeszerzési értesítőből már kiderülnek konkrétabb részletek is. A munkát nettó 268 millió forintra írták ki, a nyertes egyik feladata pedig az MVH nyilvánosan elérhető felületeinek kialakításához szükséges rendszer egyedi szoftverfejlesztése, ezen felül neki kell beszerezni a hardvereket is, továbbá ő felel a telepítésért, a tesztelésért, az üzembe helyezésért, migrációért. Az integrálás elvégzése is része a beszerzésnek, továbbá biztosítani kell a szükséges a rendszer üzembe helyezése után a megfelelő szintű betanítást, oktatást a felhasználóknak.  

Reális az ár?

Megkérdeztünk két szakértőt, hogy mindezekért reális-e ez az ár. Az összeget mindketten reálisnak mondták, ám abban is egyetértettek, hogy az elköltés módja attól még kérdéses lehet. Az például elég érdekes, hogy szervereket vásárolnak, holott általában inkább bérlelni szokták ezeket a forrásokat.

“Az MVH válaszából az derült ki számomra, hogy az év 365 napján előfordulhat olyan időszak, amikor nagyon sokan néznék az oldalt, és ezért egy atomerőművet raknak alá. Olyat azért nem igazán szokás csinálni, hogy szervert veszünk, maximum tárhelyet bérelünk és üzemeltetést kérünk 98-99%-os rendelkezésre állással” – mondta egyik szakértőnk.

Egyben az sem mindegy, hogy milyen licenszeket vásárolnak majd. Ha ugyanis a licensz viszi fel az árat, akkor például érdekes kérdés lesz az, hogy indokolt-e többtízmillió forintot kifizetni érte úgy, hogy egész évben nem is lesz annyi adat, vagy nem lesz olyan komplex a feladat, amennyit ezek a rendszerek ki tudnak szolgálni. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik