Belföld

Feketén őrzik a NAV-ot, de küzd ellene

Cikkünk alapján faggatták a nemzetgazdasági minisztert, aki érdemben nem cáfolt.

Varga Mihály – a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott tájékoztatásra hivatkozva – jelezte, hogy a NAV objektumait vállalkozási szerződés alapján védi egy cég, amely feladata ellátásába négy alvállalkozót vonhat be, munkaerő-kölcsönzőket is megbízhat, bár ezt a NAV nem támogatja, az alvállalkozókat pedig rendszeresen ellenőrzi. „Amennyiben az ellenőrzés során, vagy más módon, adóelkerülés, szabálytalan foglalkoztatás, illetőleg bármilyen jogsértő cselekmény jut a NAV tudomására, a vagyonvédelmi feladatok ellátására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat visszavonása mellett, a NAV az érintett gazdasági társasággal szemben a szükséges vizsgálatokat, adóellenőrzést elrendeli, valamint büntetőfeljelentést kezdeményez.”

A miniszter elismerte, hogy „közérdekű bejelentés alapján a NAV biztonsági szakterületén jelenleg is vizsgálat folyik a visszaélések feltárása miatt. A korábbi vizsgálatok alapján már több alvállalkozót is kizártak a teljesítésből, “emellett ezeknél a vállalkozásoknál adóellenőrzést is elrendeltek, valamint büntetőeljárást is kezdeményeztek”. Az adóhatóság egyébként tud a szektorra országosan jellemző adóelkerülési technikákról, arról, hogy a biztonsági cégek adójuk csökkentése miatt elbocsátják dolgozóikat, akiket tovább foglalkoztatnak munkaerő-kölcsönzés keretében. A jelenség egyértelműen káros a munkavállalók érdekeinek és jogainak csorbítása miatt. Ezért az ilyen jelenségekkel szembeni fellépésre az adóhatóság folyamatosan jelentős erőket mozgósít – írta Varga Mihály.

Harangozó Tamás lapunk cikke alapján kérdezte a minisztert. A szocialista politikus nem tartotta elfogadhatónak a NAV magyarázatát, hogy a biztonsági szolgáltatások megrendelésekor „szerződő félként”, nem „adóhatóságként” jár el. Szerinte „tarthatatlan, hogy a feketemunka elleni küzdelemre létrehozott hatóság maga is hozzájáruljon a feketefoglalkoztatáshoz, és annyi erőfeszítést se tegyen, ami még egy jó gazdaként eljáró magánszemély megrendelőtől is elvárható lenne”.

Múlt héten jelent meg egyébként az a rendelet, amely szerint az építőipar után a vagyonvédelmi szolgáltatóknál is bevezetnék a minimális rezsióradíjat, lapunk pedig néhány hete hívta fel a figyelmet a parlamenti kérdezz-feleleket megalapozó furcsaságra.

Egy biztonsági őr jelezte, hogy a NAV egyik irodáját vállalkozón, alvállalkozókon keresztül egy munkaerő-kölcsönző cég alkalmazottjaként védi. Munkaszerződése van, elszámolást kap, fizetést is, az orvos ellátja, de az ügyfélkapun nyoma sincs, hogy legálisan dolgozna, amikor pedig megbízta a NAV-ot, készítsék el az adóbevallását, megtudta, hogy sem bevallás, sem befizetés nem érkezett a munkáltatójától. Akkor – mint Varga Mihály is utalt erre – az adóhatóság vizsgálatot indított, de csak annyi történt, hogy más munkaerő-kölcsönző vette át. Ő ugyanott dolgozik, ugyanazt csinálja, semmi nem változott, csak a cégek csődöltek be és alakultak újra. A döbbenetes történet további részletei itt!  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik