Belföld

Nem gyakorlat a rendőri diszkrimináció

Vallás, bőrszín, nem, faji hovatartozás alapján a rendőr nem diszkriminálhat és nem is diszkriminál - jelentette ki Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

A főkapitányt és Pintér Sándor belügyminisztert egy más témában tartott sajtótájékoztatón arról kérdezték, létezik-e az a gyakorlat, amiről több hír és videó is született, hogy a rendőrök apróbb szabálytalanságok miatt büntettek meg romákat, míg másokat ugyanazért nem.

Pintér Sándor azt mondta, meggyőződése szerint a jelenség “nem gyakorlat”. A rendőröket a jogszabályok irányítják, a jogszabályokat pedig nem a rendőrség állapítja meg, hanem a parlament dönti el, mi kerüljön bele a szabálysértési törvénybe – tette hozzá, rámutatva: ennek a szabálysértési törvénynek az ellenőrzését végzik a rendőrök a közutakon, ennek megfelelően intézkednek. Reméli – fűzte hozzá -, “másféle intézkedés nincs”.

Egyértelmű, hogy a rendőrök nem öltözködés, hovatartozás alapján ítélik meg a szabálysértést, hanem a törvény alapján – tette hozzá.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt emelte ki, minden egyes rendőri intézkedést egyedileg kell megvizsgálni. A jogorvoslati rendszer minden intézkedés alá vont állampolgárnak széles lehetőséget ad, hogy a rendőri intézkedéssel kapcsolatos kifogásait megtegye. Nincs diszkrimináció, tehát vallás, bőrszín, nem, faji hovatartozás alapján a rendőr nem diszkriminálhat és nem is diszkriminál – szögezte le. A főkapitány meggyőződése szerint a rendőri intézkedéseknek emberségeseknek kell lenniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik