Belföld

Halálra szexelték magukat a halak a Balatonban

Az ívás, az időjárás és egy önmagában nem halálos fertőzés együtt felelős a tömeges elhullásért.

Összetett okokra vezethető vissza a balatoni halállományban történt tömeges pusztulás – közölte egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor kifejtette, a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumai több, önmagában elhullást nem eredményező kórokozó és parazita jelenlétét is kimutatták. E fertőzések az állatok immunrendszerének általános leromlására utalnak. Az ellenálló képesség csökkenéséhez vezethetett, hogy a szaporodási időszakban az ívás nagy energiaigényű folyamat; emellett a környezeti, időjárási tényezők is szerepet játszottak az elhullásban – írta a miniszter.

A Nébih és a Magyar Tudományos Akadémia szerint is kiváló a Balaton ökológiai állapota és vízminősége.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint a kimutatott kórokozók egyike sem betegít meg embert, kizárólag halakra veszélyes.

A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik. Az elhullás mértéke folyamatosan csökken, friss tetemeket már nem találtak – áll a miniszter tájékoztatójában.

A tárcavezető kitért arra is: a Magyar Úszás Napját követő megbetegedéseket valószínűsíthetően humán calici vírus okozta, mely kizárólag embereket fertőz meg. E vírus állatok által közvetített terjedése kizárt, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tömeges megbetegedés és a halpusztulás között nincs kapcsolat – közölte Fazekas Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik