Belföld

Nem indul a választáson Hunvald György

A volt erzsébetvárosi polgármester nem akar az MSZP terhére lenni. Azután jelentette be, hogy döntött a kúria az ingatlanpanamázási ügyben harmadfokon.

A Kúria jogerősen elítélte Hunvald Györgyöt. Bár őt a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta, ő mégis úgy döntött: nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek. Ezért Hunvald György lemondott kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson – áll az MSZP közleményében.

Hunvald Györgyöt a múlt héten választották meg újra a szocialisták kerületi elnökének.

“Egy plusz szobáért ítéltek el”

A volt szocialista országgyűlési képviselő, egykori VII. kerületi polgármester az ítélet kihirdetése után újságíróknak azt mondta, lakáskiutalásokkal kapcsolatban mondta ki a Kúria jogerősen, hogy “az nem volt illendő”.

“Végtelenül örülök, hogy öt év után lezárult ez a nehéz időszak” – fogalmazott a volt polgármester, aki szerint érdemes végiggondolni azt, hogy 32 hónapot ült börtönben, és most azért ítélték el, mert “egy szobával nagyobb lakást kapott valaki” a lakáskérelmére.

Hunvald György nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a jövőbeni politikai tevékenységére vonatkoztak. A másodfokú bíróság egyébként két évre eltiltotta őt a közügyektől, és az ítélet ezen részét nem érintette a kúriai döntés.     Ügyvédje, Sebes Péter közölte: Hunvald György kétrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott jogerősen egy év szabadságvesztést.

Szabó Zoltán, volt szocialista országgyűlési képviselő – jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi elnökségi tagja – arról beszélt az MTI-nek, hogy szerinte az eljárás “politikai per volt az első perctől az utolsóig”. Azoknak a cselekményeknek egy részét, amelyekben a bíróság bűnösséget mondott ki, a vádlottak nem követték el, senki nem követte el – mondta, hozzátéve: a cselekmények másik része pedig “olyan bűncselekmény, amiből az ország 3200 polgármestere közül ezret le lehetne ültetni”.

A Kúria keddi jogerős döntésével másfél évről egy évre enyhítette Hunvald György börtönbüntetését. Belegi József kúriai tanácselnök az ítélet indokolásában elmondta, hogy Hunvald György esetében a büntetést enyhítő rendelkezés egyrészt azon alapul, hogy a terhére rótt bűncselekmények egy része tekintetében a büntetőeljárást elkülönítették. Tehát ezekért a jogerős elbírálás alá nem eső cselekményért nem szabható ki ebben az eljárásban büntetés. Másrészt – folytatta – az elkülönítésből származó enyhítés mértékének meghatározásánál a Kúria tekintettel volt arra, hogy a bűnösségét egy további bűncselekményben, hivatali visszaélésben meg kellett állapítani.

Gál György behívóra vár

Az ügy elsőrendű vádlottját, Gál Györgyöt négyrendbeli hivatalos visszaélésben is bűnösnek mondta ki a harmadfokú bíróság. Az ítélet szerint Gál György korábban kiszabott szabadságvesztését börtönben kell végrehajtani, és leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, a büntető kollégium szóvivője az MTI-nek elmondta: Hunvald György esetében már az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlott előzetes letartóztatásban már letöltötte kiszabott büntetését. A Kúria a büntetését a hűtlen kezelés ügyében felhozott vádak elkülönítése után mérsékelte egy évre, azzal a kitétellel, hogy a Szegedi Ítélőtábla köteles határozni és büntetést kiszabni a még jogerősen el nem bírált vádpontokban – tette hozzá.

Gál György nyolc év hat hónapot kapott, és legalább még egy év négy hónapot kell börtönben töltenie. Az elsőrendű vádlott jelenleg szabadlábon van, a másodfokú eljárás alatt még a házi őrizetét is megszüntették. Gál György három-négy héten belül kaphatja meg a behívóját a büntetés-végrehajtási intézetbe – ismertette az elnökhelyettes.

Olvasói sztorik