Belföld

Tasnádi egy oldalra hozta a Jobbikot és az LMP-t

Hétfőn a radikális jobboldali és a zöld párt is azt követelte, hogy a kommunista titkosszolgálatok irányítói ne tölthessenek be közmegbízatást, igaz, a törvényi szabályozást másképp képzelik el.

Az LMP egy határozati javaslattal kötelezné a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, hogy hozzák nyilvánosságra: 1989. október 23-a után a kormányzati szereplők és az országgyűlési képviselők mennyiben voltak érintettek a kommunista állambiztonság tevékenységében – jelentette be Schiffer András sajtótájékoztatóján.

Az LMP tisztán akar látni

“Lássunk tisztán, hány Tasnádi László bújt még meg a rendszerváltást követő magyar kormányokban, hány állambiztonsági tiszt manipulálta” a magyar politikát és a gazdasági élet alakulását a rendszerváltó pártokban – folytatta.
Emellett beterjesztenek egy törvénycsomagot is, amelyben indítványozzák, hogy a kommunista állampárt és legfőbb államhatalmi szervek volt vezetői, a kommunista állambiztonsági szolgálatok hivatásos tisztjei és irányítói se kormányzati tisztséget, se más közmegbízatást ne tölthessenek be – közölte.

A Jobbik újra benyújtja a javaslatát

Novák Előd, a párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, elvárja a kormányzattól Tasnádi László rendészeti államtitkár leváltását, miután kiderült, hogy ÁVH-s ügynököt is irányított III/II-es operatív tisztként. Az állambiztonsági múltat “egy állítólagos rendszerváltás után” nem volna szabad átmenteni az új rendszerbe.

Az ügyben azonnali kérdést kíván feltenni Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamentben, s személyes választ vár, mert álláspontjuk szerint a felelőssége nem söpörhető szőnyeg alá. Áder János köztársasági elnöktől pedig nem kapott még választ arra vonatkozóan, hogy tudott-e Tasnádi László múltjáról kinevezése előtt.

A Jobbik alelnöke elgondolkodtatónak nevezte, hogy a “Fidesz fiókszervezete”, a CÖF is felszólította a kormányzatot, hogy alkossa meg a kommunista rendszer vezetőinek közéletből való kitiltását célzó jogszabályokat. Azt mondta: pártja már többször benyújtotta a volt kommunista vezetők közéletből kitiltását célzó javaslatát, de eddig nem kapott támogatást. Bíznak benne, hogy a társadalmi felháborodással végre megvalósulhat az állambiztonsági múlt teljes feltárása és kizárják a rendszer működtetőit a közéletből.

Novák Előd szerint szégyen, hogy a túlsúlyban lévő fideszes kormány “vagy lekötelezettje, zsaroltja az állambiztonsági rendszernek, vagy ilyen szinten szakemberhiány van, hogy olyan személyeket emelnek pozícióba, akiknek normális esetben 1990-ben el kellett volna tűnniük ennél alacsonyabb beosztásokból is”.

Nem számít a Jobbiknál a zsidó származás?

A Jobbik alelnöke arról is beszámolt, hogy választ kapott Polt Péter legfőbb ügyésztől arra vonatkozóan, hogy a másodfokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt Molnár Gyula MSZP-s képviselőt a Kúrián – elfogultság bejelentése nélkül – jogerősen felmentette egy olyan bíró, aki 2010-ben az MSZP alkotmánybíró-jelöltje volt. Novák Előd jelezte: a legfőbb ügyész válasza szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, nem kívánnak új eljárást kezdeményezni. Hozzátette azt is: az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Kúriához továbbította a megkeresést, onnan még választ várnak.

Novák Elődöt kérdezték arról is, hogy kiáll-e Jakab Péter, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje mellett, aki arról beszélt, hogy zsidó felmenői vannak. Az alelnök leszögezte: ezt nem vizsgálják, csak azt, hogy a jelölt szakmailag felkészült-e, s a legalkalmasabb-e arra, hogy megszerezze a polgármesteri széket. Ha a Jobbik programjainak célkitűzéseit vallja, akkor nincs akadálya, hogy ő legyen a jelölt – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik