Belföld

“Kövér elvtárs régóta nem szedi a gyógyszereit”

A Fehér Ház előtt egy hajléktalan középkorú férfi rendszeresen a Fedél Nélkül című lapot árulja, s közben politizál. Kiderült: Áder János rendszeresen vásárol nála, de azt is megtudtuk: Kövér László házelnök fölidegesítette Balsai István alkotmánybírót. Interjú a magát hajléktalanpolitológusnak nevező Sütő Kálmánnal.

Előbb itt ment el Németh Szilárd rezsibiztos, akinek azt mondta, hogy az ön rezsije nem csökkenthető.

Négy éve hajléktalan vagyok, úgyhogy nekem már négy éve nulla a rezsim, vagyis Orbánék nehezen tudják csökkenteni. Mezőkomáromban, Székesfehérvártól negyven kilométerre laktam. Tönkrement az egészségem, majd elvesztettem a munkahelyem, a család ment rá, így lettem hajléktalan.

Mit dolgozott?

A feketemunkákat leszámítva az utolsó munkahelyem a székesfehérvári Denso volt. Ez egy japán világcég, a Toyota leányvállalata. Betanított munkás voltam. (Egy éppen érkező fideszes képviselőnek: Jó napot kívánok, művész úr! Tessék vigyázni, mert Kövér elvtárs is bent van az épületben és még mindig nem szedi a gyógyszereit. Lehet, hogy magára hallgatna, ha szólna neki – szerk.) Szóval, 2008. augusztus végén keletkezett egy agyi érgörcsöm, ami kiderült a munkahelyemen. Amikor – közvetlenül pénzügyi világválság kirobbanása előtt – megtudták, nem hosszabbították meg a szerződésem, és október 1-jével kirúgtak. A házasságom tönkrement, három pici gyereket hagytam ott. Ők nevelőszülőknél laknak, mert a volt feleségem depressziós. Lehetett volna más megoldás is, hogy ne így történjék, de a helyi védőnő, az orvos és a családsegítő elintézte, hogy a gyerekek nevelőszülőhöz kerüljenek. Ki merem jelenteni, hogy bűncselekményt követtek el a családunk ellen.

Fotók: Berecz Valter

Hogy került a Fehér Ház elé?

Mezőkomáromban éhen haltam volna, mert semmilyen munka nem volt, még feketén sem. Feljöttem Pestre, feketén építkezéseken dogoztam. Miután 2010-ben megalakult a második Orbán-kormány, befejeződtek az építkezések, újak meg nem indultak, kevesebb betanított munkásra lett szükség. Még egy darabig utcaseprőként dolgoztam a Fővárosi Közterület-felügyelőnél. Ekkor volt egy koszorúér-műtétem, amikor is az orvosok valamit bennem felejtettek, lett egy nagy fekélyem és az FKF-től is kirúgtak – pontosabban nem vettek föl többet, ugyanis minden reggel kellett jelentkezni. Ekkor – 2011 decemberében – bementem a Fedél Nélkül szerkesztőségébe és belevágtam ebbe a munkába. Ferencvárosban, a Mester utcában kezdtem. Fél óra múlva – és ezalatt egy lapot sem adtam el – jött a Készenléti Rendőrség. Rám akarták fogni, hogy koldulok és hogy zavarom a közlekedést. Mivel hivatásos gépkocsivezető is voltam, tudom, hogy miképp szabad gyalog közlekedni a forgalomban: semmilyen szabályt nem sértettem meg. Ennek ellenére bevittek a kerületi kapitányságra. Négy órán át tartottak fogva, eljárást indítottak. Fellebbeztem, a panaszbizottság pedig nekem adott igazat. Bíróságra már nem is merték vinni az ügyet. A kérdésére válaszolva: másnap már nem a Mester utcába mentem, hanem ide, a Fehér Házhoz és mondtam a képviselőknek, hogy hagyják abba a hajléktalanok üldözését – aztán itt ragadtam.

Vannak a képviselők között állandó kuncsaftjai?

Igen.

Kik?

Hadd ne válaszoljak, mert kellemetlen lenne valakit véletlenül kihagyni.

Melyik pártból vannak inkább?

Nem látok különbséget: minden pártból ugyanolyan arányban vesznek Fedél Nélkült. Nem a párthovatartozás a lényeg, hanem, hogy ki akar segíteni.

Közjogi méltóság már vett öntől lapot?

Áder János rendszeresen. Még EP-képviselőként kezdte, de azóta is vásárol nálam.

Hol él?

Hajléktalanszállókon, most például a Ferencvárosi pályaudvar mellett, az Aszódi úton. Régen munkásszálló volt.

Néha elkapom egy-egy félmondatát, melyekből arra következtetek, hogy nem lelkes híve a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

Én demokrata vagyok. Azt szeretném, hogy demokrácia legyen Magyarországon és jól menjenek a dolgok. Amit a Kedves Vezető csinál négy éve, az tiszta katasztrófa. De nem kell kétségbeesni, mert az elmeorvosai dolgoznak rajta. Remélem, előbb-utóbb eredménnyel.

Ezt így vállalja?

Én minden szavamat vállalom.

Még az interjú előtt említette, hogy most ment el az épületből Balsai István alkotmánybíró. Mit mondott önnek?

Hogy Kövér Laci fölidegesítette. Mondtam neki, hogy nem kell idegeskedni: Kövér elvtárs régóta nem szedi a gyógyszereit, ő ilyen.

Az nem derült ki, hogy Kövér mivel idegesítette föl Balsait?

Nem. Államtitkokat nem árult el.

Az elkapott félmondatokból az is kiderült számomra, hogy belpolitikai kérdésekben nagyon otthon van.

Hajléktalanpolitológus vagyok, bár papírom nincs róla, mint a Századvég elnökének. Ő még tanítja is. Tudja: aki nem érti, az tanítja. Lánczi Andrással vagy Tamással bármikor kiállok egy vitára.

Tényleg?

Simán. Már hívtam is őket írásban, csak nem reagáltak.

Egy konkrétum. Lánczi Tamás a közelmúltban azt pendítette meg, hogy Hiller István lehet az MSZP új elnöke, Hiller pedig Gyurcsány Ferenc előretolt hadállása, így lényegében Gyurcsány hatalomátvétele jöhet az MSZP-ben.

Amit a Nézőpont, a Századvég, Fricz Tamás, meg a többi, hozzájuk hasonló mond, azt nem szabad komolyan venni. Nem véletlenül mondják, de nem azért, mert úgy is gondolják. Akármilyen baromságot mondanak, annak mindig célja van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik